У Раді Європи заявили, що Грузія тримає Саакашвілі в «гнітючих і принизливих» умовах

У Раді Європи заявили, що Грузія тримає Саакашвілі в «гнітючих і принизливих» умовах

Укрінформ
Європейський комітет із запобігання тортурам заявив, що влада Грузії утримує колишнього президента країни Міхеіла Саакашвілі в "гнітючих і принизливих" умовах, які не сприяють його одужанню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Члени Європейського комітету з питань запобігання катуванням і нелюдському чи принизливому поводженню (КЗК) підготували доповідь після візиту до клініки "Вівамеді" в Тбілісі в березні 2023 року.

Експерти зробили висновок, що умови утримання в клініці загалом адекватні. Майже у всіх кімнатах є великі вікна, але у палаті Саакашвілі встановлені вікна з матовим склом, які ледь відчиняються. Утім, як ідеться в доповіді, пізніше грузинська влада повідомила КЗК, що матове скло прибрали.

Основні претензії європейських експертів пов'язані з тим, що міркування безпеки в лікарні, за їхнім висновком, переважали над медичними. Атмосферу на поверсі, де перебуває Саакашвілі, назвали "репресивною": там усюди, крім туалету і душу, камери спостереження.

"Усередині його приміщень (дві кімнати) встановлено три камери відеоспостереження. Одна з них постійно знімала його в ліжку. Це не тільки порушувало право на недоторканність приватного життя пацієнта, а й є неповагою до людської гідності", - йдеться у доповіді.

КЗК також назвав "кричущим порушенням" лікарської таємниці численні заяви в ЗМІ щодо стану здоров'я Саакашвілі, які без згоди пацієнта робили співробітники клініки та представники влади.

"Комбінація таких чинників, як багатомісячне утримання в одиночному ув'язненні, позбавлення можливості робити фізичні вправи на свіжому повітрі та постійне відеоспостереження, створює гнітючу та принизливу ситуацію, яка не сприяє поліпшенню стану його здоров'я", - йдеться у доповіді. Проте автори доповіді визнають, що Саакашвілі має доступ до низки медичних фахівців.

Читайте також: Саакашвілі закликає президентку Грузії помилувати його

Офіційний Тбілісі з такими висновками не погоджується. Мін'юст країни в офіційному листі КЗК заявив, що до Саакашвілі щодня приходять відвідувачі, а від прогулянок на свіжому повітрі він нібито відмовляється сам. Про постійне відеоспостереження за Саакашвілі влада заявляє, що воно ведеться відповідно до законодавства, а камери потрібні для безпеки самого ж ув'язненого. А про стан Саакашвілі говорили лише у відповідь на звинувачення в жорстокому поводженні з колишнім президентом і появу даних про погіршення його здоров'я.

Саакашвілі перебуває в ув'язненні з 1 жовтня 2021 року. У цю лікарню його перевели з в'язниці в травні 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президентка Грузії Саломе Зурабішвілі неодноразово наголошувала, що за жодних обставин не помилує Саакашвілі. Зокрема, вона заявила, що засуджений Саакашвілі не може бути звільнений навіть у разі помилування, бо його звинувачують ще у трьох справах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-