Бундестаг не підтримав «мирний план» проросійської правої партії

Бундестаг не підтримав «мирний план» проросійської правої партії

Відео
Укрінформ
Депутати Бундестагу відкинули «мирні пропозиції» для завершення російської війни в Україні від праворадикальної партії «Альтернатива дня Німеччини».

Поіменне голосування відбулося після жвавої дискусії 18 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Депутат від «Зеленої» партії і голова парламентської групи дружби «Німеччина-Україна» Робін Вагнер закинув «АдН» те, що вона постійно «класично міняє місцями жертву та злочинця», замовчує факт, що Путін і его автократичний режим ведуть геноцидальну війну.

«Німеччина буде стояти надалі на боці України», - пообіцяв депутат і закликав протистояти «путінським фантазіям». Він також наголосив на необхідності не просто продовження, але посилення та прискорення підтримки України сучасними військовими системами.

Читайте також: Габек звинувачує ультраправих у спробі зробити Німеччину «державою, як Росія»

«Наразі вирішується майбутнє, не через дебати в парламенті та будь-де, а за допомогою того, що буде отримувати Україна», - підкреслив Вагнер.

Представник найбільшої опозиційної фракції - ХДС/ХСС- Родеріх Кізеветтер виступив з різкою критикою правих, які ретранслюють путінські наративи та намагаються перетворити Німеччину на країну, схожу на Росію. Він підкреслив, що гарантій треба вимагати не від України, а від Росії. Серед них – відновлення кордонів 1991 року, визнання права України на існування. Колишній офіцер Бундесверу також закликав більше уваги надати німецькій оборонній промисловості та виконати разом в партнерами зобов’язання щодо поставки потрібних боєприпасів.

Читайте також: Німці протестують проти ультраправої партії: на вулиці Кельна вийшли понад 10 000 людей

Соціал-демократ Адіс Ахметовіц заявив, що ті німецькі політики, хто не розуміє або не хоче розуміти фактів, «є факторами ризика для самої Німеччини». Основний факт – це те, що це Росія 24 лютого 2022 року напала на Україну, «вдруге протягом кількох років», що метою Путіна є підкорити сусідню державу. Парламентарій також нагадав, що до 24 лютого було вжито багато дипломатичних зусиль, щоби запобігти цій війні. Але цього не вдалося. Перемир‘я, на якому наразі наполягають праві, не допоможе та не зупинить Путіна, підкреслив Ахметовіц. Він також зазначив, що всі російські царі хотіли розширити території своєї імперії завжди за допомогою насилля, те ж саме наразі намагається робити Путін. Депутат назвав «аморальним і неправильним» не стояти на боці України.

Ліберал Ульріх Рехте своєю чергою назвав правих «путінським найгучнішим рупором» у Німеччині. «Путін не хоче ніякого миру, він переслідує свої реваншистські цілі. Путін, і лише він один, винний у цій війні. Ми повинні продовжувати безумовну та повноцінну підтримку України, повинні допомогти їй перемогти в цій війні, адже українці борються за наш європейський порядок», - підкреслив Рехте.

Для того, щоби починати переговори, треба щоби взагалі була ситуація та умови для їх проведення. Наразі таких умов просто немає, констатував Кутр Абрахам з фракції ХДС/ХСС. Він підкреслив, що шляхом до миру є план з 10 пунктів Президента України Зеленського, а зовсім не пропозиції німецької правої партії. «Жоден з членів «Альтернативи для Німеччини» ніколи не сказав: Путін, залиште Україну у спокої, зупиніть війну, Ви відмовляєте України у праві обирати свій власний шлях», - дорікнув депутат, додавши, що праві обирають також не помічати погрози з Москви на адресу самої Німеччини та її союзників по НАТО.

Читайте також: Байден і Шольц розглянули шляхи подальшої підтримки України

Дар’я Тюрк-Нахбаур, від правлячої СДПН заявила: «Той, хто допомагає Україні, допомагає Європі». Вона акцентувала на необхідності допомогти Україні з відбудовою та підтримати німецькі фірми, які не залишили Україну після початку війни та продовжують інвестувати в її економіку.

Такі думки підтримали інші представники демократичних партій.

У пропозиції "АдН" містилася вимога до уряду ФРН вимагати від Києва початку переговорів і ув'язування всілякої допомоги з такою готовністю українського керівництва. Першим кроком до "миру" праві вважають запровадження перемир'я на 3 місяці з розведенням військ на 30 км і в підсумку - вихід на кордони станом на 23 лютого 2022 року, після чого має підключитися ОБСЄ та ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-