Президент Румунії претендуватиме на посаду глави Євроради - Bloomberg

Президент Румунії претендуватиме на посаду глави Євроради - Bloomberg

Укрінформ
Президент Румунії Клаус Йоганніс хоче стати наступним главою Європейської ради після відставки Шарля Мішеля, який балотуватиметься на виборах до Європарламенту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з планами румунського лідера.

Видання пише, що Йоганніс приєднується до невеликого списку претендентів на цю посаду, серед яких називають експрем’єра Італії Маріо Драгі та главу МЗС Люксембургу Ксав'є Беттеля. Президент Євроради головує на засіданнях 27 лідерів ЄС і представляє Євросоюз у питаннях, пов'язаних із зовнішньою політикою.

Як зазначається, другий президентський термін Йоганніса закінчується наприкінці року, і він не має права балотуватися знову. Його може чекати важка боротьба за посаду глави Євроради, якщо президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн отримає другий термін, оскільки вони обидва є членами правоцентристської Європейської народної партії.

Читайте також: Мелоні обговорила з Орбаном розблокування допомоги Україні - Bloomberg

Представник офісу Йоганніса відмовився коментувати плани румунського президента.

Європейські вибори відбудуться з 6 по 9 червня, що додає ще одне ускладнення до термінів кадрових перестановок. Якщо Мішель буде обраний у червні, пише видання, він може піти у відставку в липні, до запланованого закінчення терміну своїх повноважень у листопаді. Якщо не буде досягнуто домовленості щодо його наступника, цю роль тимчасово може взяти на себе прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, оскільки його країна буде головувати в ЄС на ротаційній основі протягом шести місяців.

Майбутнє головування Угорщини непокоїть лідерів ЄС та може стати сильним стимулом для компромісу після виборів, особливо з огляду на те, що Орбан блокує допомогу Україні, пише Bloomberg. Він також ставить під сумнів, чи слід називати повномасштабне вторгнення Росії в Україну війною, і був єдиним лідером ЄС, який зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт глави Кремля.

Що стосується інших вищезазначених кандидатів, то джерела Bloomberg зазначають, що Драгі не зацікавлений у роботі в ЄС. А Ксав'є Беттель у понеділок в інтерв'ю RTL заявив, що поки що він не є кандидатом на посаду в ЄС і хоче залишитися у своїй країні.

Читайте також: Мішель вважає, що є способи уникнути призначення Орбана президентом Євроради

Як повідомлялося, президент Євроради, бельгійський політик Шарль Мішель має намір залишити чинну посаду, оскільки балотуватиметься на виборах до Європарламенту, що відбудуться у червні.

Вибори нового президента Європейської ради традиційно є частиною пакету призначень, які мають бути погоджені главами держав та урядів країн ЄС після виборів на саміті ЄС.

Фото: Twitter.com/KlausIohannis

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-