Мішель вважає, що є способи уникнути призначення Орбана президентом Євроради

Мішель вважає, що є способи уникнути призначення Орбана президентом Євроради

Укрінформ
Президент Євроради, бельгійський політик Шарль Мішель бачить багато способів уникнути того, щоб прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан очолив Єврораду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

За правилами, встановленими в ЄС, за відсутності постійного президента Євроради ця посада переходить до держави-члена, яка головує в ЄС по черзі. В результаті угорський прем'єр Орбан фактично керуватиме радою.

У неділю Мішель відреагував на критику свого рішення піти з посади, заявивши: "Я хочу прояснити, що у будь-якому випадку в червні мало бути прийняте рішення про мого наступника, а рішення парламенту буде у липні, тому раді буде легко ухвалити рішення... Існує безліч інструментів, якщо буде політична воля, уникнути Віктора Орбана", - зазначив він.

Лідери європейських країн мають зустрітися 17 та 27-28 червня - після виборів до Європарламенту, які пройдуть по всьому блоку з 6-9 червня - щоб розпочати дебати з приводу вищих посад у блоці.

Переговори зазвичай тривали декілька місяців, а кульмінацією стало створення нової комісії наприкінці листопада - саме тоді мав закінчитися термін повноважень Мішеля на посаді президента ради. Але у лідерів тепер буде набагато менше часу.

Деякі аналітики применшують значення кроку Мішеля. Хосук Лі-Макіяма з аналітичного центру Європейського центру міжнародної політичної економії заявив, що це "просто зміщує гонку за його наступника на шість-дев'ять місяців раніше".

Інші, однак, засудили рішення президента Євроради як необачне та егоїстичне. Альберто Алеманно, професор права ЄС у Європейському коледжі, сказав, що цей крок був "не лише егоїстичним, а й безвідповідальним".

Читайте також: Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради - ЗМІ

Як повідомлялося, президент Євроради, бельгійський ораполітик Шарль Мішель має намір залишити нинішню посаду, оскільки балотуватиметься на виборах до Європарламенту, що відбудуться у червні.

Вибори нового президента Європейської Ради традиційно є частиною пакету призначень, які мають бути погоджені главами держав та урядів країн ЄС після виборів на саміті ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-