Дуда пообіцяв боротися за звільнення із в’язниці екскерівників МВС Польщі

Дуда пообіцяв боротися за звільнення із в’язниці екскерівників МВС Польщі

Укрінформ
Помилування президентом Польщі в 2015 році екскерівників МВС країни Маріуша Камінського і його заступника Мацея Вонсіка було законним.

Про це у спеціальній заяві для ЗМІ повідомив у середу президент Польщі Анджей Дуда, який підкреслив, що глибоко приголомшений затриманням обох політиків, і заявив, що зробить все від нього залежне, аби звільнити цих політиків з в’язниці, передає власний кореспондент Укрінформу.

Дуда підкреслив, що завжди стояв і продовжує стояти на позиції, що міністри Камінський і Вонсік, а також двоє інших їхніх співробітників були помилувані ним в 2015 році повністю відповідно до Конституції.

За його словами, це помилування і донині має законну силу, а міністри Камінський і Вонсік, які отримали депутатські мандати під час останніх виборів, продовжують ними залишатися, а будь-які спроби позбавити їх мандатів є «нелегальними».

Він підкреслив, що «глибоко приголомшений» діями нової владної коаліції і судів з приводу вироків, затримання у президентському палаці та доправлення до в’язниці «надзвичайно чесних людей, які завжди боролися проти корупції».

Читайте також: Дуда прийняв присягу в нового уряду Польщі

«Хочу запевнити, що я не зупинюся у боротьбі за чесну і справедливу польську державу для звичайної людини. Я не зупинюся, поки Маріуш Камінський і його співробітники не отримають свободу, поки їх не буде звільнено з в’язниці. Я не злякаюся, а діятиму легально, відповідно до Конституції польської держави, й інструментами, які дає президентська посада», - наголосив Дуда.

Він закликав польське суспільство зберігати спокій, і щоб маніфестації, які можуть проводитися, були мирними, аби нікому не загрожувала небезпека.

Дуда висловив впевненість, що конституційними і правовими методами вдасться «відновити чесну і справедливу Польщу».

Як повідомлялося, у вівторок ввечері поліцейські затримали у президентському палаці колишнього главу МВС Польщі Маріуша Камінського і його заступника Мацея Вонсіка, яких суд другої інстанції у грудні засудив до двох років ув’язнення за корупційну справу 2007 року.

Затримання двох відомих політиків призвело до стихійних протестів у Варшаві під президентським палацом і пенітенціарним закладом, куди було перевезено двох політиків.

Суд першої інстанції в 2015 році засудив Камінського і Вонсіка до трьох років ув’язнення за корупційні дії у межах так званої земельної афери 2007 року. Вона полягала в тому, що ці два політики, як тогочасні керівники Центрального антикорупційного бюро Польщі, свідомо пішли на провокацію, аби звинуватити у корупції Анджея Леппера (тодішнього віцепрем’єра, міністра сільського господарства в першому уряді Ярослава Качинського). За перевищення повноважень їх було засуджено, але президент Дуда в 2015 році помилував їх ще до набуття вироком законної сили. В 2017 році Верховний суд Польщі визнав цей крок Дуди нечинним, оскільки помилування наступило ще до набуття вироком законної сили. У грудні 2023 року суд другої інстанції засудив Камінського і Вонсіка до двох років ув’язнення, і рішення набуло законної сили.

Камінський був главою МВС Польщі упродовж 2019-2023 років, а Вонсік у цей час був його заступником.

Фото: ОПУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-