Дуда прийняв присягу в нового уряду Польщі

Дуда прийняв присягу в нового уряду Польщі

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда прийняв присягу в нового уряду Дональда Туска.

Складання присяги відбулося у президентському палаці у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

З цього приводу Дуда зазначив, що це дуже важливий момент для Польщі. Він привітав з успіхом правлячу коаліцію, яка перемогла на останніх виборах. Президент зауважив, що хоч походить з іншого політичного середовища, він готовий до співпраці з новим урядом. За його словами, між ним і прем’єром Туском не має розбіжностей щодо розподілу владних функцій.

Дуда також попросив новий уряд дбати про інтереси Польщі за кордоном, зокрема сприяючи тим країнам, які намагаються стати членами європейської і євроатлантичної спільноти.

Він також ініціював скликання у найближчі дні засідання Ради національної безпеки країни, на якій планується обговорити з новими членами уряду РП важливі справи з точки зору інтересів країни.

Читайте також: Туск на саміті ЄС переконуватиме лідерів окремих країн підтримати Україну

Зі свого боку, Туск подякував усі полякам за підтримку на виборах політичної сили, яка зараз прийшла до влади, звернувши увагу на рекордну явку на виборах. Він висловив задоволення з приводу того, що президент висловив готовність співпрацювати з урядом країни в усіх справах. 

Згідно з опитуванням центру IBRiS для радіо ZET, яке було проведено 8-9 грудня, лише 29% поляків вірить у те, що Дуда буде у змозі співпрацювати з урядом Туска, натомість 65,5% не вірить у нормальну співпрацю між президентом і прем’єром РП.

Як відомо, у новому уряді Туска буде два віцепрем’єри: Владислав Косіняк-Камиш, який займатиме також посаду міністра національної оборони, а також Кшиштоф Гавковський, який очолить міністерство цифрових технологій. Новим главою МЗС буде Радослав Сікорський, який вже був главою дипломатії в попередніх урядах Туска. Загалом, крім Туска, Рада міністрів складатиметься з 26 осіб.

Як передавало агентство, Туска було обрано прем’єром під час голосування у Сеймі 11 грудня. Наступного дня його уряд отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту. У вівторок ввечері маршалок Сейму Шимон Головня вручив Туску рішення про його обрання на посаду прем’єра і призначення нового складу уряду.

Як повідомляв Укрінформ, під час свого виступу в Сеймі у вівторок з програмою дій нового уряду Польщі Дональд Туск багато говорив про підтримку України. Він наголошував, що світ не має права втомитися від війни в Україні, а одним з його завдань на посаді глави уряду буде мобілізація вільного світу для подальшої підтримки Києва.

Як зазначають польські ЗМІ, не виключено, що один із перших закордонних візитів Туска може бути до Києва. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-