Тайвань фіксує посилення військової активності Китаю напередодні виборів на острові

Тайвань фіксує посилення військової активності Китаю напередодні виборів на острові

Укрінформ
Міністерство оборони Тайваню впродовж минулої доби відстежувало чотири бойові кораблі та 10 військових літаків армії Китаю навколо острова, а також чотири китайські повітряні кулі, що пролетіли над його столичним регіоном.

Як передає Укрінформ, про це оборонне відомство повідомляє в мережі Х.

За даними міноборони, з 10 літаків Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) два винищувачі J-16 увійшли в південно-західний сектор зони розпізнавання тайванської ППО, проте жоден не перетнув серединну лінію Тайванської протоки, яка вважається неофіційним кордоном між островом і материком.

Військові також виявили чотири китайські повітряні кулі, які від обіду понеділка й до пізнього вечора пролетіли над північно-східною частиною острова, де знаходиться тайванська столиця місто Тайбей, головний міжнародний аеропорт та ключові урядові відомства острова.

Кожен із зондів впродовж 1-2 годин дрейфував над Тайванем у східному напрямі на висоті від 4,6 км до понад 10 км, що близько до традиційної висоти польотів цивільних літаків міжнародних авіаліній, та поступово зник у напрямку Філіппінського моря.

У відповідь тайванські сили оборони надіслали літаки та кораблі ВМС і розгорнули системи ППО для спостереження за діяльністю НВАК.

Від початку цього місяця Пекін уже направив навколо Тайваню майже 70 військових літаків і до 40 бойових кораблів, а також різко активізував використання повітряних куль, які щодня пролітають над островом. Їх призначення невідоме, оскільки тайванська ППО не намагається їх збивати чи приземлити якимось іншим способом.

Читайте також: Тайвань заявив, що повітряні кулі Китаю створюють загрози регіональній авіабезпеці острова

У міноборони Тайваню офіційно вважають ці повітряні кулі звичайними метеорологічними зондами.

Як повідомлялося, на Тайвані 13 січня пройдуть вибори президента. Боротьбу за найвищий пост ведуть нинішня провладна ДПП, яка прагне незалежності від Китаю і дратує Пекін, та опозиція в особі Гоміндана, до якої комуністи з материка ставляться прихильно.

Про прихований вплив Китаю, післявиборчі сценарії та ймовірність конфлікту в Тайванській протоці читайте в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-