Тайвань заявив, що повітряні кулі Китаю створюють загрози регіональній авіабезпеці острова

Тайвань заявив, що повітряні кулі Китаю створюють загрози регіональній авіабезпеці острова

Укрінформ
Міністерство оборони Тайваню через різке збільшенні кількості польотів китайських повітряних куль неподалік острова і над ним, звинуватило Китай у створенні загроз регіональній авіаційній безпеці та веденні психологічної війни проти тайванців.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в спеціальній заяві оборонного відомства.

«Повітряні кулі китайських комуністів, що безперервно літають власними невстановленими траєкторіями поблизу і над Тайванем, де проходять численні маршрути цивільної авіації, створюють серйозну загрозу авіаційній безпеці на багатьох міжнародних повітряних шляхах», - ідеться в заяві.

У ній наголошується, що Тайвань засуджує таке зневажання материком авіаційною безпекою та безпекою пасажирів авіарейсів.

«Ми закликаємо негайно припинити подібну практику, щоб забезпечити регіональну безпеку польотів», - зазначається в документі.

У міністерстві також повідомили, що аналіз тайванськими військовими траєкторій і характеру руху повітряних куль дає підстави стверджувати, що вони є частиною тактики дій Китаю проти Тайваню в «сірій зоні», направленої на залякування жителів острова і використання когнітивних операцій для впливу на їх моральний стан.

Читайте також: Над Тайванем пролетіли три китайські повітряні кулі

Китай різко збільшив використання повітряних куль у Тайванській протоці від початку минулого місяця. Якщо до грудня китайські аеростати з’являлись неподалік острова не частіше одного разу на місяць, то тепер вони дрейфують вздовж протоки чи навіть пролітають над Тайванем мало не щодня.

Так, за даними Міноборони Тайваню, впродовж минулої доби було виявлено дві китайські повітряні кулі, одна з яких наблизилась до острова на відстань 60 км, а інша 100 км. Кулі рухались на північний схід у бік Південнокитайського моря на висоті 5,2 км та 7,3 км відповідно й поступово зникли з поля зору.

У п’ятницю Тайвань також повідомляв про китайську повітряну кулю, що рухалася вздовж протоки.

Призначення повітряних куль невідоме. Тайванські військові вважають їх метеорологічними зондами, проте кожного разу при виявленні цих апаратів задіюють свої сили й засоби для спостереження за їх польотами.

Читайте також: Пекін закликав жителів Тайваню сприяти «мирному возз’єднанню» з Китаєм

Як повідомлялося, на Тайвані 13 січня пройдуть вибори президента. Боротьбу за найвищий пост ведуть нинішня провладна ДПП, яка прагне незалежності від Китаю і дратує Пекін, та опозиція в особі Гоміндана, до якої комуністи з материка ставляться прихильно.

Про прихований вплив Китаю, післявиборчі сценарії та ймовірність конфлікту в Тайванській протоці читайте в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-