Німеччина і Люксембург продовжать підтримку України - глави МЗС

Німеччина і Люксембург продовжать підтримку України - глави МЗС

Укрінформ
Німеччина і Люксембург вважають важливим підтримувати Україну в її боротьбі проти Росії, адже це є справою захисту демократичних цінностей.

Про це заявили міністри закордонних справ ФРН Анналена Бербок та Люксембургу Ксав’єр Беттель на спільній пресконференції в Берліні 5 січня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, що під обстрілом знаходяться європейські цінності… Путін хоче задушити прагнення України до свободи й таким чином загрожує миру всієї Європи», - сказала Бербок.

За її словами, Росія продовжує свою тактику ведення війни – з бомбами, ракетами та артилерією по пологових будинках, оселях мирних жителів, тому важливо зміцнювати зимовий захисний щит над Україною як за допомогою генераторів і трансформаторів, так і систем ППО Patriot та Iris-T, які дозволяють запобігти набагато більш жахливим наслідкам. Федеральний уряд, пообіцяла його представниця, продовжить розширяти підтримку України.

«Ми не маємо права забувати і в новому році, що терор Росії проти українців триває щодня», - підкреслила дипломатка.

Її люксембурзький колега погодився з тим, що хибний підхід думати, що це «просто війна в Україні й нас це не стосується».

«Ми повинні усвідомлювати, що якщо ми не будемо допомагати, якщо ми будемо дивитися в інший бік, то за Україною будуть інші країни», - сказав Беттель.

Він зазначив, що був одним із небагатьох урядовців, який підтримував контакт з президентом Володимиром Путіним і українським лідером Володимиром Зеленським.

«І я можу констатувати, що минулого року з російського боку не було жодного бажання взагалі шукати будь-яке рішення. Я порвав контакт з президентом Путіним», - сказав глава люксембурзького МЗС.

Він додав, що російське керівництво знищило та зруйнувало все, що було спільно побудовано в останні 20-30 років разом із європейцями – політичне, економічне, культурне, наукове, освітянське співробітництво – і все це неможливо відновити одним лише клацанням пальців.

«Допомагати Україні захищатися – це також означає стояти за цінності та продовжувати європейський проєкт», - сказав дипломат і нагадав, що Путін зрадів ескалації на Близькому Сході, адже сподівається, що це відверне увагу від України.

Читайте також: Німеччина відправляє Україні найбільшу партію «зимової» гуманітарної допомоги

Беттель перебуває в Німеччині з першим візитом у якості очільника МЗС герцогства (обіймає посаду з 17 листопада 2023 року). З 2013 до 2023 року був прем’єр-міністром країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-