У Росії вперше винесли вирок школяру за статтею про «держзраду»

У Росії вперше винесли вирок школяру за статтею про «держзраду»

Укрінформ
У Росії верховний суд республіки Адигея засудив до чотирьох років виправної колонії жителя міста Майкоп Кевіна Ліка у справі про «держзраду». Він став наймолодшим фігурантом за цією статтею.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Зазначається, що на момент винесення вироку Ліку виповнилося 18 років, однак на початку «вчинення злочину» йому було 16.

ФСБ звинуватила його у злочинах, які він нібито вчиняв, будучи «незгодним із політичним курсом» Росії та війною в Україні.

Вирок у засекреченій справі про держзраду суд ухвалив 28 грудня. У повідомленні суду йдеться, що засуджений з 23 грудня 2021 року (тобто ще до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну) до 8 лютого 2023 року «здійснював візуальне спостереження» та фотографував у Майкопі «місця дислокації» російської військової частини. Фотографії він надсилав на електронну поштову скриньку «представника іноземної держави».

Ім'я фігуранта на сайті суду приховано, у пресрелізі його називають «громадянином Л». Однак журналістам видання вдалося з'ясувати його особистість.

Його засудили до 4 років колонії загального режиму - це третина мінімального терміну, передбаченого статтею про держзраду, і на пів року менше, ніж просив прокурор. Пом'якшуючими обставинами суддя вважав вік підсудного на момент скоєння злочину, «активне сприяння розкриттю та розслідуванню», «визнання провини та щиросердне каяття у скоєному», скоєння злочину вперше, позитивні характеристики за місцем проживання та навчання, наявність хронічних захворювань, а також «численні перемоги на різних олімпіадах».

Читайте також: У Росії до 12 років засудили чоловіка за підпал будівлі ФСБ

ФСБ затримала Кевіна Ліка після 8 лютого 2023 року (остання дата нібито скоєного ним злочину) — коли і де, достеменно невідомо. Проте 9 лютого у Майкопі силовики звинуватили матір школяра у «дрібному хуліганстві» і суд заарештував її на 10 діб. Жінку звинуватили у «нецензурній лайці» у військкоматі — саме під таким надуманим приводом останніми роками в Росії часто застосовували адміністративний арешт до фігурантів «шпигунських» справ перед тим, як відправити їх у СІЗО у кримінальній справі.

Не виключено, що спочатку російські силовики хотіли звинуватити за статтею про «держзраду» мати підлітка.

Як повідомляв Укрінформ, Тверський суд у Москві засудив учасника "Маяковських читань" Артема Камардіна до семи років колонії за читання віршів проти нападу Росії на Україну. Другий обвинувачений у тій же справі Єгор Штовба отримав п'ять із половиною років колонії.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-