У Росії проти помилуваних «вагнерівців» відкрили понад 190 нових кримінальних справ

У Росії проти помилуваних «вагнерівців» відкрили понад 190 нових кримінальних справ

Укрінформ
У Росії за 2023 рік було заведено понад 190 кримінальних справ стосовно колишніх ув'язнених, які були помилувані за участь у бойових діях в Україні у складі ПВК "Вагнер". Це сталося після їхнього повернення до країни.

Як передає Укрінформ, такі дані наводить у своєму дослідженні видання "Верстка".

Журналісти підрахували, що найчастіше колишніх ув'язнених, які пройшли службу в ПВК, судять за статтями про крадіжку – 83 справи, порушення правил дорожнього руху – 27 справ, а також за статтями про наркотики – 23 справи та вбивства чи спроби вбивства – 20 справ. Крім того, стосовно найманців заведено справи за статтями про заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, викрадення автомобілів, напад або образу представника влади, шахрайство, викрадення людей та зґвалтування.

Читайте також: Зеленський у США: Україна знищила ядро «Вагнера», і на цьому не зупинятиметься

Здебільшого помилуваним ув'язненим призначають штрафи, примусові роботи чи умовні терміни. Реальні терміни ув'язнення призначаються лише тоді, коли внаслідок злочину загинули люди. "Верстка" також уточнює, що в деяких кримінальних справах є не одна, а одразу кілька кримінальних статей. Десятьох найманців судять одразу за двома чи трьома кримінальними справами, а одного - за шістьма.

Видання зазначає, що реальна кількість кримінальних справ стосовно колишніх в'язнів, помилуваних після участі у повномасштабній війні в Україні, може бути більшою. Російська влада намагається приховувати факт участі підсудних у бойових діях.

Як повідомлялося, після початку повномасштабної війни з Україною в Росії на волю регулярно випускають убивць, ґвалтівників та засуджених за інші тяжкі злочини. Рідні вбитих та постраждалих протестують, але безрезультатно.

Читайте також: Вагнерівці-вбивці. Маніяки, які стали “героями”. Хто пробачив серійним убивцям?

До листопада, за підрахунками журналістів, президент Росії Володимир Путін помилував щонайменше 17 осіб, засуджених раніше за вбивство. Усі вони брали участь у війні в Україні та повернулися з фронту на волю. Деякі вже скоїли нові злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-