Північна Корея запустила реактор, що виробляє плутоній - МАГАТЕ

Північна Корея запустила реактор, що виробляє плутоній - МАГАТЕ

Заява
Укрінформ
У КНДР введено в експлуатацію реактор на легкій воді, який може виробляти плутоній для ядерної зброї.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

Очільник МАГАТЕ зазначив, що 22 листопада на засіданні Ради керуючих він повідомляв, що Агентство спостерігало підвищений рівень активності на реакторі на легкій воді (ЛВР) у Йонбені та поблизу нього, а також – із середини жовтня – сильний відтік води з його системи охолодження. Ці спостереження узгоджувалися з введенням в експлуатацію ЛВР.

"Пізніші спостереження вказують на те, що цей скид води є теплим, що також узгоджується з введенням в експлуатацію ЛВР – процесом, який займає деякий час для будь-якого нового реактора. Утім, викид теплої води вказує на те, що реактор досяг критичної потужності", - заявив Гроссі.

Водночас він указав, що без доступу до установки Агентство не може підтвердити її експлуатаційний статус.

Читайте також: Білий дім: Росія, Китай і Північна Корея посилюють співпрацю

"ЛВР, як і будь-який інший ядерний реактор, може виробляти плутоній в опроміненому паливі, який може бути виділений під час переробки, і це викликає занепокоєння", - зазначив гендиректор МАГАТЕ.

Він закликав КНДР цілковито виконувати свої зобов'язання за резолюціями Ради Безпеки ООН та оперативно співпрацювати з МАГАТЕ у повному обсязі.

Як повідомляв Укрінформ, Північна Корея заявила, що в понеділок провела успішне випробування своєї найновішої твердопаливної міжконтинентальної балістичної ракети великої дальності Hwasong-18.

Україна, Сполучені Штати, Європейський Союз та інші держави рішуче засудили ракетні випробування КНДР, назвавши їх черговим свідченням систематичного ігнорування північнокорейським режимом резолюцій Ради Безпеки ООН, та закликали міжнародну спільноту рішуче відреагувати на такі дії Пхеньяна.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин заявив, що запуск ракети Hwasong-18 продемонстрував його готовність без вагань завдати ядерного удару в разі "ядерних провокацій з боку ворогів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-