У МЗС Естонії пояснили причини 200 винятків щодо санкцій проти Росії

У МЗС Естонії пояснили причини 200 винятків щодо санкцій проти Росії

Укрінформ
Естонія зробила близько 200 винятків щодо санкцій, запроваджених проти Росії за напад на Україну. Здебільшого це робилося, коли санкції передбачали перехідний період або виняток став доцільним, наприклад, з міркувань безпеки.

Як передає Укрінформ про це пише ERR із посиланням на головного спеціаліста відділу санкцій і контролю за стратегічними товарами МЗС Андреса Сіплане.

Він навів приклад, коли для отримання винятку була необхідна правова основа та вагоме обґрунтування, наприклад, безпекове. «Коли почалася повномасштабна війна, у нас у портах була велика кількість добрив, які становили небезпеку для навколишнього середовища. Їх заморозили (залишили в порту – ред.), бо вони належали (підсанкційним, - ред.) олігархам. Але ми мали щось робити, щоб уникнути катастрофи (вибуху добрив, - ред.), тому з метою вивезення цих добрив було зроблено виняток», – сказав Сіплане.

Найчастіше винятки робляться, коли для введених санкцій встановлюється перехідний період. «Наприклад, серед нас в Естонії були люди, які вважали, що варто інвестувати в російський фондовий ринок. Тепер світ зрозумів, що це була не найкраща ідея, і люди мали можливість вийти з російського фондового ринку і позбутися своїх акцій до певної дати. Цей термін нещодавно настав», – розповів представник МЗС.

Він згадав, що у Фінляндії винятки робилися (щонайменше для однієї фінської компанії), щоб можна було продати дочірнє підприємство, яке діяло в Росії. В Естонії такі винятки не мали місця.

Спеціаліст зазначив, що нові санкції часто спричиняють новий перехідний період і нові винятки. Наприклад, нещодавно запроваджені санкції щодо російського алмазного бізнесу. Вони також можуть спричинити деякі винятки.

Читайте також: Суд ЄС залишив у силі санкції проти Абрамовича

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні прем’єр-міністри Литви, Латвії та Естонії Інгріда Шимоніте, Евіка Сіліня та Кая Каллас підписали спільну декларацію про єдине регіональне виконання санкцій Європейського Союзу проти Росії, що продовжує війну проти України, та Білорусі, яка є співучасником агресії.

У понеділок, 18 грудня, Європейський Союз ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-