У Туреччині виявили стародавні мозаїки із зображенням морських істот

У Туреччині виявили стародавні мозаїки із зображенням морських істот

Фото
Укрінформ
Мозаїки з зображенням морських істот виявлені на руїнах вілли римського періоду в зоні розкопок у районі Кизилтепе провінції Мардін, що на південному сході Туреччини.

Про це повідомляє TRT Haber, передає Укрінформ.

“Під час розкопок були виявлені мозаїчні плитки для підлоги на території, яка колись була заміським обійстям, оточеним стінами, з центральною будівлею та меншими додатковими будівлями, розташованими навколо цієї споруди”, - розповіли археологи.

Мозаїки були виявлені на місці незаконних археологічних розкопок, нині під керівництвом працівників музею Мардіна здійснюють розкопку, реставрацію та консервацію знахідок.

За словами дослідників, на мозаїчних плитах є зображення риб’ячої луски, трикутників, розташованих поруч, горизонтальних та вертикальних шестикутників, восьмикутників, що примикають один до одного. Також присутні мотиви свастики у квадратах, мотиви арок, що складаються з ряду взаємопов’язаних квадратів із закругленими краями. Також зображені дерева, водоплавні птахи, восьминоги, риби, мідії, тюлені, фігурки вугрів і водних рослин.

У Туреччині виявили рідкісні мозаїки з зображенням морських істот / Фото: trthaber

Знахідки в цьому регіоні датуються V та VII століттями. Вчені вважають, що виявлені мозаїки належать до ранньовізантійського - пізньоримського періоду.

“Однак на мозаїках тут ми бачимо морських істот разом із фігурами тварин. Уперше такі елементи мозаїк були знайдені в цьому регіоні”, - сказав керівник розкопок.

Читайте також: В Італії археологи розкопали залишки римського театру

Як повідомляв Укрінформ, у провінції Чжецзян на сході Китаю археологи знайшли стародавнє рисове поле, вік якого становить приблизно 5300-5500 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-