Ердоган в Афінах заявив про «нову еру» зміцнення відносин з Грецією

Ердоган в Афінах заявив про «нову еру» зміцнення відносин з Грецією

Укрінформ
Між Туреччиною та Грецією починається нова ера зміцнення двосторонніх відносин; країнам слід співпрацювати попри розбіжність поглядів з окремих питань, просувати цінності на основі миру, процвітання та поваги до міжнародного права.

Про це було сказано перед початком зустрічі президентів Туреччини та Греції, повідомляє власкор Укрінформу.

“Почуваюсь щасливим бути тут після 6-річної перерви. Перш за все, я вважаю, що наша 5-та зустріч Стратегічної ради високого рівня призведе до нової ери зміцнення відносин між Туреччиною та Грецією”, - сказав Ердоган.

Однією з цілей засідання стратегічної ради президент Туреччини назвав обговорення кроків для збільшення обсягу торгівлі між країнами з 5,5 до 10 млрд доларів.

За його словами, турецька делегація міністрів ретельно підготувалася до переговорів з грецькими колегами, а подальший розвиток відносин між країнами відбуватиметься “у набагато більш змістовний і безпечний спосіб”.

“Якщо подивитися на події навколо нас, то бачимо, що ми ті дві країни, які повинні працювати разом і просувати цінності на основі миру, процвітання та поваги до міжнародних правових норм. Більш ніж будь-коли важливо, щоб ми розвивали спільну політичну волю. Ми розуміємо, що існують різні підходи до різних питань. Уміння підтримувати відносини збереже мир і процвітання в регіоні, підніме їх на вищий рівень”, - сказала перед зустріччю президентка Греції Катерина Сакеларопулу.

Після зустрічі президентів Ердоган зустрівся з головою грецького уряду Кіріакосом Міцотакісом. Згодом відбудеться засідання Стратегічної ради високого рівня, на якій за участю профільних міністрів, будуть розглянуті турецько-грецькі відносини в усіх вимірах і обговорюватимуться можливості покращення співпраці між двома країнами.

Під час зустрічей передбачається обмін думками щодо двосторонніх відносин, а також поточних регіональних і глобальних подій. Заплановане підписання угод і домовленостей, спрямованих на зміцнення правової інфраструктури двосторонніх відносин.

Читайте також: Ердоган заявив, що ніколи не визнає ХАМАС терористичною організацією

Як повідомляв Укрінформ, президент Туреччини сьогодні вперше за останні 6 років перебуває з офіційним візитом у Греції.

Як відомо, між Туреччиною та Грецією, двома союзниками по НАТО, десятиліттями тривали суперечки з низки проблем, включаючи кордони континентальних шельфів, енергетичні ресурси, польоти над Егейським морем, а також питання Кіпру.

Торік президент Туреччини припинив двосторонні переговори через суперечку щодо порушень повітряного простору та після звинувачень прем’єр-міністра Греції у тиску на Сполучені Штати з метою блокування продажу Туреччині винищувачів F-16.

Відносини між Афінами й Анкарою покращилися, коли Греція однією з перших відрядила рятувальників на розбір завалів після руйнівного землетрусу в Туреччині у лютому цього року. Зустріч Міцотакіса з Ердоганом на полях саміту НАТО у Вільнюсі стала першою з березня 2022 року.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-