Російські пропагандисти створюють дзеркальні сайти, щоб оминути санкції ЄС - Bloomberg

Російські пропагандисти створюють дзеркальні сайти, щоб оминути санкції ЄС - Bloomberg

Укрінформ
Європейський Союз після вторгнення РФ в Україну наклав санкції на російські пропагандистські ЗМІ - RT і Sputnik, які підтримуються державою, проте пропагандисти намагаються знаходити способи, щоб оминути обмеження.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Як зазначається, ЄС запровадив санкції проти RT 2 березня 2022 року, заборонивши його контент і призупинивши мовлення на території Союзу. Рішення обгрунтовувалося тим, що Росія "веде систематичну міжнародну кампанію дезінформації, маніпулювання інформацією та перекручування фактів з метою посилення дестабілізації". Та після закриття офісів RT у Франції та Німеччині Росія шукає різні способи оминути санкції, зауважує видання.

Зараз сайт RT недоступний у ЄС, проте є кілька дзеркальних сайтів, де викладають той самий пропагандистський контент. Один із них, згідно з каталогом реєстрації доменів WHOIS, був зареєстрований усього через три дні після оголошення санкцій ліцензіатом RT, АНО "Телекомпанія "Новости". За даними дослідницької групи Reset, загалом RT використовує для пропаганди в ЄС 19 таких сайтів.

У статті зазначається, що Sputnik також працює через дзеркальні сайти.

Читайте також: У Казахстані заблокували сайт із російськими телеканалами Sputnik24 - ЗМІ

Єврокомісар Віра Йоурова, яка відповідає за боротьбу з дезінформацією в ЄС, заявляє, що Європейська комісія знає про дзеркальні сайти і працює з країнами-членами з метою ефективного застосування санкцій.

Контент RT поширюється багатьма мовами на різних платформах, і його видалення потребує постійної пильності. Хоча YouTube видаляє акаунти підсанкційних ЗМІ, трансляції RT все ще регулярно перепощують, експерти називають це нескінченною грою в "убити крота", зазначається у статті.

За словами латвійського дипломата Байби Браже, яка до червня була помічником генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії, Росія продовжує використовувати "регулярні масовані дезінформаційні операції в різних країнах, щоб вплинути на результати виборів і поставити під сумнів їхню чесність".

Читайте також: Єрмак обговорив з італійським міністром безпекову співпрацю та новий санкційний пакет проти РФ

"Росія приділяє значну увагу нетрадиційним методам ведення війни. Будь-яка західна країна, а також політичні, культурні лідери, журналісти і впливові особи мають знати, що російська воєнна доктрина включає в себе інтерес до них", - сказала Браже.

Як повідомляв Укрінформ, у ЄС назвали соцмережу X найбільшим джерелом російської дезінформації.

Фото: Misha Friedman/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-