Новообраний президент Аргентини: людина з бензопилою й українським прапором

Новообраний президент Аргентини: людина з бензопилою й українським прапором

Укрінформ
Чого чекати Україні від перемоги Хав’єра Мілея й що саме може дати поштовх розвиткові двосторонніх відносин між нашими країнами

На президентських виборах в Аргентині у другому турі в неділю перемогу здобув Хав’єр Мілей – персона з вельми незвичним політичним визначенням – «ультраправий лібертаріанець». Його називають радикалом, популістом, недосвідченим політиком. Одні ним беззастережно захоплюються, інші нещадно критикують. Але для нас головне те, що він критично налаштований до путінської Росії, послідовно заявляє про підтримку України і навіть носив український прапор на початку повномасштабного російського вторгнення.

ДОЛАРИЗАЦІЯ, УРІЗАННЯ ВИТРАТ, ЗБЛИЖЕННЯ ЗІ США

Недарма Президент Володимир Зеленський був одним із перших лідерів, хто привітав Мілея з перемогою.

«Вітаємо Хав’єра Мілея з переконливою перемогою на президентських виборах в Аргентині. Ціную його чітку позицію на підтримку України. З нетерпінням чекаю на спільну роботу над зміцненням нашої співпраці та відновленням міжнародного порядку, заснованого на міжнародному праві», – написав глава Української держави в соціальній мережі X.

Під час президентської кампанії Мілей обіцяв кардинальні зміни, які допоможуть подолати «трагічну реальність» Аргентини, де інфляція сягає 143% та бідністю, що охопила 40 відсотків населення. «Аргентина повернеться на те місце у світі, яке вона не повинна була втрачати ніколи», – заявляв він.

Фото: GDA
Фото: GDA

Мілей відзначився тим, що під час кампанії ходив на передвиборчі заходи з бензопилою, що символізувала урізання видатків, зокрема й пенсій, погрожував закрити національний банк і запровадити в обіг долар, аби подолати фінансову катастрофу.

Правого популіста з авторитарними інстинктами, як його іменують у медіа, порівнюють з експрезидентом США Дональдом Трампом та експрезидентом Бразилії Жаїром Болсонару, але ця подібність стосується лише характеру та ексцентричності, а не поглядів.

Аргентинець не відстоює протекціонізм, на відміну від експрезидента США, і не збирається вказувати виробникам, де розміщувати їхні підприємства. А Болсонару взагалі відкидав сучасну демократію з її ліберальними устремліннями.

Економіка загалом позитивно зреагувала на перемогу Мілея. Особливо пораділи інвестори. У Нью-Йорку ціни на аргентинські акції та облігації різко зросли, а вартість державної нафтогазової компанії Y.P.F. підскочила аж на 40%!

Фото: АА
Фото: АА

Починаючи з 2000 року, Аргентина тричі оголошувала дефолт за державним боргом. Протягом останніх кількох років посуха завдала удару по сільськогосподарській галузі. Рецесія в економіці, інфляція та бідність стали атрибутами сучасної Аргентини. За останні чотири роки вартість песо впала більш як на 90% відносно долара США.

Мілей, якому нині 53 роки, спочатку привернув до себе увагу у вечірніх телешоу, де говорив про все – від сексу до економіки. Він звинуватив владу в економічних негараздах, пообіцявши зруйнувати всі перешкоди. Весь вогонь критики він спрямував як на лівоцентристські пероністські партії, що перебували при владі майже двадцять років, так і на правоцентристський уряд 2015–2019 років – за недостатню консервативність.

Якщо його оберуть, заявив Мілей виборцям, то він скоротить державні витрати, знизить податки, ліквідує державне регулювання, замінить аргентинський песо на долар США і ліквідує більшість державних установ, включно з центральним банком.

Люди йому повірили, особливо молодь. За нього проголосувало 56% виборців.

«Нинішній день знаменує собою кінець занепаду в Аргентині», – заявив він на вечірці під час святкування перемоги в неділю.

Фото: EPA
Фото: EPA

Мілей виріс у столиці – Буенос-Айресі. Був вокалістом кавер-гурту Everest. Після короткої кар’єри воротаря професійної футбольної команди «Чакаріта Хуніорс» переключився на економіку, здобув два магістерські ступені та працював у кількох фінансових компаніях, у тому числі в міжнародному банку HSBC. Депутат парламенту з дворічним досвідом.

В інтерв’ю The Economist у вересні цього року Мілей заявив, що захоплення публікаціями нью-йоркського економіста Мюррея Ротбарда перетворило його на «анархокапіталіста». За його словами, економіка має функціонувати лише на основі приватних контрактів, а держава із соціальними інституціями є «ворогом».

Щоправда, Мілей визнав деякі труднощі, пов’язані з реалізацією цієї філософії на практиці. Проте залишається прихильником мінімізації ролі держави, вважаючи, що її функції слід обмежити обороною та охороною правопорядку.

Експерти відзначають складнощі, з якими Мілей може зіткнутися, намагаючись заручитися підтримкою двопалатного парламенту, де домінують правоцентристські та лівоцентристські партії.

Висловлюються серйозні застереження щодо його головного козиря: доларизації економіки. Мілей стверджує, що першопричиною інфляційних проблем Аргентини є регулярне вмикання друкарського верстата. На його думку, ліквідація центрального банку та запровадження долара як єдиної законної валюти зупинить інфляцію та змусить уряд тверезо підходити до балансу доходів і витрат.

Три латиноамериканські країни – Еквадор, Сальвадор і Панама – уже мають такий досвід. Ці країни доларизували свої економіки, але вони набагато менші за Аргентину.

Згідно з його планом, аргентинці мали б обміняти всі свої песо на долари.

Зараз Аргентина не має доларів, необхідних для доларизації економіки. За даними аналітиків, країна заборгувала більше грошей в іноземній валюті, ніж їх має. Тобто щоб його план спрацював, уряду Мілея потрібно буде позичити 30 млрд доларів. «Якщо мені не дадуть 30 млрд доларів, я не розв’яжу цю проблему за один день», – визнав він.

Останніми роками Китай активно постачав Аргентині тверду валюту, але Мілей – затятий антикомуніст. Він не сприймає ні Сі Цзіньпіна, ні Володимира Путіна, якого називає автократом, ні папу Франциска, якого теж відносить до комуністів.

У згаданому інтерв’ю він заявив, що якщо парламент не підтримає його пропозиції, то він вийде на референдуми задля проведення структурних реформ, які вважає фундаментальними.

Офіційний Вашингтон доволі стримано відреагував на перемогу прихильника Штатів. Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван привітав Мілея з обранням «і народ Аргентини – з проведенням вільних і справедливих виборів».

За словами Саллівана, США «з нетерпінням чекатимуть розвитку міцних двосторонніх відносин, заснованих на спільній прихильності правам людини, демократичним цінностям і прозорості».

Зате порадів Трамп. «Весь світ спостерігав! – написав він у соцмережах. – Я дуже пишаюся вами. Ви перевернете свою країну з ніг на голову і по-справжньому зробите Аргентину знову великою!»

ESTAMOS CON UCRANIA

«Ще на початку російського вторгнення Мілей звернувся до посольства України, аби ми надали йому український прапор – він демонстрував із цим прапором підтримку нашої держави й виступав проти агресії РФ», – розповів у коментарі Укрінформу посол України в Аргентині Юрій Клименко. За його словами, майбутній президент сфотографувався з табличкою «Підтримую Україну» (Estamos con Ucrania).

Під час президентської кампанії Мілей послідовно виступав проти диктаторських режимів, усіляко піддавав їх критиці, наголошуючи, що як президент передусім розвиватиме відносини з Ізраїлем і США. І перші візити його відбудуться в ці країни.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

«У зв’язку з цим у нас є очікування, що під час його президентства українсько-аргентинські відносини отримають новий імпульс, наповняться новими справами», – каже Клименко.

На його думку, Аргентина зможе долучитися до української Формули миру, а також до участі в Глобальному саміті миру, який відбудеться в першій половині 2024 року. Посол зауважив, що Аргентина долучена до зустрічей на рівні радників з національної безпеки та зовнішньої політики. Зокрема була присутня на зустрічах у Джидді в Саудівській Аравії в серпні, та на Мальті в жовтні.

Україна також очікує, що Аргентина долучиться до міжнародних санкцій проти Росії, хоча раніше ніколи не брала участі в станційних заходах (за винятком тих, що накладаються Радою Безпеки ООН), як і решта латиноамериканських країн.

«Сподіваємося, що Аргентина піде на це, враховуючи важливість санкцій для припинення вбивства українців та зупинення війни», – сказав посол.

Крім того, Україна має сподівання, що Аргентина підтримає запровадження компенсаційного механізму для покриття збитків, завданих Україні російською агресією, і створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Російської Федерації. До відповідної робочої групи, між іншим, уже долучилися дві латиноамериканські країни – Гватемала та Коста-Рика.

Крім того, додав Клименко, в Україні сподіваються, що президентство Мілея дасть поштовх розвиткові двосторонніх відносин – як на рівні візитів на найвищому та високому рівні, так і щодо поглиблення економічних відносин. Зокрема, може бути розроблено дорожню карту з розвитку відносин на найближчі роки з конкретним завданнями.

Наприклад, наступного року може відбутися засідання міжурядової українсько-аргентинської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва та бізнес-форум у його рамках, зазначив посол.

Ще може відбутися саміт Україна – держави Латинської Америки та Карибського басейну, де Аргентина зайняла б лідерські позиції. Недарма у своїй промові після перемоги Мілей зазначив, що Аргентина має стати супердержавою.

Володимир Ільченко

Перше фото: Tomas Cuesta 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-