Прем'єр Люксембургу підписав коаліційну угоду про створення уряду

Прем'єр Люксембургу підписав коаліційну угоду про створення уряду

Укрінформ
Новий глава уряду Великого Герцогства Люк Фріден, та делегації двох партій, які сформують новий уряд, у четвер вранці підписали коаліційну угоду та представили нових членів уряду на пресконференції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Місія закінчена, я зустрівся в середу ввечері з Великим Дюком (Великий Герцог Люксембургу - ред.) і доповів йому про результат нашої плідної дискусії. Обидві сили дискутували впродовж 5 тижнів, щоб в результаті підписати документ, в якому враховані програми двох партій, що збігається з вибором люксембуржців і, безумовно, підсилить наше майбутнє», - сказав Люк Фріден після підписання угоди.

Читайте також: Люксембург підтримує початок переговорів про членство України в ЄС

60-річний Люк Фріден є колишнім міністром фінансів та президентом брюссельського бізнес-лобі Eurochambres. Саме він привів свою правоцентристську Християнсько-соціальну народну партію до впевненої перемоги на останніх загальних виборах у жовтні, отримавши 21 з 60 парламентських місць.

Водночас Ксав’є Беттель, який обіймав посаду прем’єра з 2013 року, залишиться в новому уряді на посаді віцепрем’єра та міністра закордонних справ. За повідомленнями місцевих ЗМІ, 50-річний Беттель претендує також на високу посаду в Брюсселі.

Напередодні ввечері обидві партії оприлюднили імена своїх нових міністрів. У новій урядовій коаліції Фрідена-Беттеля з 15 міністрів - 8 представляють політичну силу нового прем’єра (Християнсько-соціальна народна партія) та 7 партію Беттеля (Демократична партія)

Новий уряд офіційно запрацює у п'ятницю, коли буде приведений до присяги Великим Герцогом.

Як повідомлялось, Люксембург приєднався до Декларації G7 про підтримку України на саміті НАТО у Вільнюсі. Велике Герцогство цього року відправило Україні військової допомоги на суму 75 мільйонів євро, що склало 16 відсотків його оборонного бюджету. Люксембург також підтримує українських біженців та відсилає гуманітарну допомогу в Україну.

Фото: www.cc.lu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-