Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російсько-китайська «сенсація»: Рейси через Арктику дивного контейнеровоза  з невідомим вмістом

Російсько-китайська «сенсація»: Рейси через Арктику дивного контейнеровоза з невідомим вмістом

Блоги
Укрінформ
Навіщо росіяни запустили цей маршрут з маломістким і вкрай невигідним контейнеровозом?

Навіяно роздумами про рейс «Newnew Polar Bear» (той, який якорем розірвав газопровід «Balticconnector») та постом Yurii Poita щодо Китаю і можливих хитрих схем постачань амуніції Росії.

Коментуючи тему інциденту в Балтійському морі на своєму ютуб-каналі «Гравітація», я звернув увагу на сумніви фінських фахівців щодо комерційної привабливості рейсів контейнеровоза «Newnew Polar Bear» на такому протяжному маршруті з Шанхаю до Калінінграда та Санкт-Петербурга в обхід Азії та Європи та ще й Північним морським шляхом, який передбачає недешевий супровід двома черговими криголамами. Це судно може перевозити 1620 TEU (стандартних контейнерів або twenty-foot equivalent unit or abbreviated TEU).

Пошкоджений газопровід
Пошкоджений газопровід

Фінські фахівці вказують на те, що використання такого малого контейнеровоза на такому довгому маршруті апріорі нерентабельно. Комерційно вигідними будуть контейнеровози, що беруть на борт від 10 тис. TEU.

Тоді логічно постає питання: навіщо у липні росіяни запустили цей маршрут з маломістким контейнеровозом? Відповідь: значить є інша прихована «комерція», яка гарантує беззбитковість рейсів, або ж судно призначено для виконання спеціальних завдань, де комерційний чинник не є визначальний.

Моє припущення: рейси цього транспорту може проплачувати міністерство оборони Росії, звісно, через низку прокладок, субсидувати Атомфлот через нестягнення плати за криголамний супровід. В контейнерах ідеально перевозити артилерійські снаряди, ракети для РСЗВ та патрони для стрілецької зброї.

Саме таку схему доставляння боєприпасів Росія відпрацювала на сирійському напрямку – доставляння партій снарядів контейнеровозами з сирійського порту Тартус до Новоросійська. Вони навіть не криються особливо, що це перевезення в інтересах МО РФ, бо компанією-судновласником є офіційна структура МО – «Оборонлогистика». Але то коли партнер – сирійський режим Асада, з Китаєм так не пройде. Тому судновласник – китайський, а екіпаж судна переважно російський.

Отже, потрібно уважніше поглянути на цю російсько-китайську сенсацію 2023 року – рейси дивного контейнеровоза через Арктику з невідомим вмістом контейнерів.

А про спецзавдання контейнеровоза в останньому рейсіна моєму ютуб-каналі.

Михайло Гончар
FB

Читайте на Укрінформі інші блоги автора на цю тему:
● Нова російська диверсія на Балтиці: які висновки фінсько-естонського розслідування;
● Як триває розслідування пошкодження газопроводу «Balticconnekttor».

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-