Австрія виступає за реформу Радбезу ООН

Австрія виступає за реформу Радбезу ООН

Укрінформ
Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен та міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг виступили за реформу Ради Безпеки ООН, нинішня структура якої була створена в результаті Другої світової і більше не відповідає реаліям сучасного світу.

Як передає Укрінформ із посиланням на АРА, про це Ван дер Беллен та Шалленберг заявили на зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем на 78-й сесії ГА ООН в Нью-Йорку.

«Рада Безпеки в її нинішній структурі є наслідком 1945 року. Це можна побачити, перш за все, по так званих постійних членах Ради Безпеки. Чи це все ще доречно в ХХІ столітті – це дискусійне питання», - сказав президент Австрії.

Водночас, він вказав на те, що це питання «безумовно, не буде вирішено за одну ніч».

Читайте також: В ООН розповіли, коли нададуть нові звіти про розслідування воєнних злочинів в Україні

Зі свого боку, глава австрійського МЗС заявив про «певну динаміку» в цьому напрямку. Зокрема, він привітав той факт, що президент США Джозеф Байден у своїй промові висловився на користь реформи РБ ООН. Шалленберг зазначив, що нинішній склад Радбезу ООН з п'ятьма постійними членами (Китай, Франція, США, Велика Британія та Росія) більше не відображає нинішню ситуацію. За його словами, «світ пішов далі», і це треба брати до уваги. Міністр закордонних справ Австрії відзначив важливість скасування права вето та розширення РБ ООН за рахунок «глобального Півдня».

Читайте також: Франція закликала терміново зібрати Радбез ООН через дії Азербайджану в Нагірному Карабаху

Зазначається, що бажана реформа також є частиною процесу, який має завершитися «Самітом майбутнього» у вересні наступного року.

Як повідомляв Укрінформ, раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про необхідність реформування Ради Безпеки та Бреттон-Вудської системи, аби вони відповідали «реаліям сучасного світу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-