Слухання в Гаазі: Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову

Слухання в Гаазі: Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову

Репортаж
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН виступлять 32 країни, які підтримали позицію України

У Міжнародному суді ООН в Гаазі стартували публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Слухання триватимуть майже два тижні, з 18 до 27 вересня 2023 року. Це унікальний процес, оскільки до нього долучилися ще 32 держави, які вже сьогодні, 20 вересня, матимуть слово в суді. Також у позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

ЦИНІЗМ ТА НЕПОВАГА ДО МІЖНАРОДНИХ ІНСТИТУТІВ – ТРАДИЦІЙНА ПОЗИЦІЯ РФ

Біля Палацу Миру в Гаазі людно. Туристи фотографуються, стоять у черзі, щоб потрапити в музей. Поруч ще одна черга з журналістів, які налаштовують камери та чекають, коли після перевірки охорона їх пропустить на територію Палацу правосуддя, в якому засідає Міжнародний суд ООН. Саме сюди йдуть по справедливість, коли держави не погоджуються щодо ліній кордону, сперечаються через острови або морську зону, якщо одна держава вважає, що інша порушила договір або іншу норму міжнародного права.

Минулого року до низки позовів України проти РФ додався ще один – до Міжнародного суду ООН, адже Росія задля виправдання свого нападу намагалася змінити реальність, мовляв, Україна начебто винна у геноциді у Донецькій та Луганській областях, і тому Росія начебто була вимушена застосувати військову силу. Цей позов Україна подала 26 лютого 2022 року, через два дні після початку повномасштабного вторгнення РФ. Варто зазначити, що Міжнародний суд ООН відреагував доволі швидко та вже 16 березня 2022 року зобов’язав РФ негайно припинити свої дії в Україні. Суд не має жодних доказів на підтвердження заяв РФ про геноцид на території України. Наказ Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи Росія проігнорувала.

Минулого року РФ не з’явилася на слухання, можливо, через те, що її було нікому представляти. Адже тоді були заяви юристів світового рівня, які оголосили, що припиняють свою співпрацю з РФ. Тож фактично РФ залишилася без авторитетних фахівців міжнародного права, хто б погодився представляти позицію РФ.

Цього року РФ не проігнорувала слухання та з’явилася у Міжнародному суді ООН у супроводі російських юристів та представників дружніх країн, зокрема, з Китаю та Ірану.

РФ У МІЖНАРОДНОМУ СУДІ ООН: ПІДМІНА ПОНЯТЬ ТА СПОТВОРЕННЯ СЕНСІВ

18 вересня Росія відкрила слухання. Під час свого виступу російська сторона багато говорила про Бандеру та Шухевича. Представник РФ Геннадій Кузьмін назвав їх “праотцями-засновниками українського нацизму”.

Також він звинуватив Україну у нацизмі, а українську владу назвав “київським режимом”, що начебто займається утиском російськомовного населення.

Подібні маніпуляції та звинувачення РФ викликали лише сміх у пресцентрі, де перебувають міжнародні ЗМІ. Дехто з журналістів припустив, що інтерпретація історії несеться для внутрішньої пропаганди, але зрозуміло, що вона не переконає суддів.

За словами Кузьміна, заяви російської влади про нібито дискримінаційну політику України щодо російськомовного населення не можуть порушувати конвенцію про геноцид.

“Недопущення геноциду та покарання за нього є предметом та метою Конвенції. Проте Україна не звинувачує Росію у вчиненні геноциду. Україна також не звинувачує Росію в тому, що вона не змогла запобігти геноциду або покарати за нього у кримінальному порядку. Навпаки, Україна наполягає на тому, що жодного геноциду не було”, – сказав Кузьмін.

Росія заявила, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

РФ Є НАЙБІЛЬШИМ ПОРУШНИКОМ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА ХХІ СТОЛІТТЯ

Вже наступного дня, 19 вересня, слово у суді мала Україна. У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Росія зманіпулювала положенням Конвенції про геноцид, звинувачуючи Україну в нібито геноциді, який Україна начебто чинила на Донбасі, починаючи з 2014 року. РФ використала це як претекст для введення військ і вчинення вже повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

«Вчора Росія сказала вам, що цей спір не має нічого спільного з Конвенцією про геноцид. За словами агента Російської Федерації, кілька російських чиновників просто «вжили слово геноцид». Це було «риторично». Ці слова – чергова, безсоромна брехня Росії. У твердженнях Росії немає нічого «риторичного», – наголосив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич під час свого виступу в Міжнародному суді ООН.

Він нагадав, що протягом багатьох років російські державні органи заявляли, що українські високопосадовці вчинили злочин геноциду згідно з Конвенцією про геноцид, високопоставлені російські дипломати заявляли, що держава Україна сама вчинила злочин геноциду відповідно до Конвенції про геноцид.

«Я б не хотів цитувати президента РФ, але вчора протягом трьох годин агент Росії та його радники боялися розповісти Суду те, що він сказав. Тож я повторю те, що президент Росії оголосив 24 лютого 2022 року: «Мета цієї операції – захистити людей, які вже вісім років стикаються з приниженнями та геноцидом з боку київського режиму». Всередині Росії про чітку мету повномасштабного вторгнення говорять відкрито, на найвищому рівні. Але в цьому Суді Росії незручно. Так Росія ховається від правди. Вчора ви також прослухали історію Росії про «державний переворот» і «київський режим», наповнений «неонацистами», які погрожували людям на Донбасі. Це ще одна брехня, але вона підтверджує важливий момент: спір існує”, – підкреслив посол з особливих доручень МЗС.

Кориневич зазначив, що неповага Росії до міжнародного права не має меж, РФ ігнорує наказ Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи, який зобов’язує Москву негайно припинити воєнні дії в Україні.

Вже після свого виступу посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич, відповідаючи на запитання журналістів, наголосив, що РФ є найбільшим порушником міжнародного права у ХХІ столітті, й важливо, щоб це було підтверджено міжнародними судами.

“Російська Федерація є найбільшим порушником міжнародного права ХХІ століття, і дуже важливо, щоб ця теза виходила не лише з вуст громадян України, а й щоб це підтверджувалося міжнародними судами. І безумовно, це означатиме, що Російська Федерація порушила один із ключових міжнародних договорів, основоположних для сучасної системи захисту прав людини. Що Російська Федерація вочевидь повинна сплачувати репарації. Що Російська Федерація спаплюжила, зманіпулювала сучасним міжнародним правом для виправдання свого злочинного повномасштабного вторгнення на територію України”, – заявив Кориневич.

Він також зауважив, що РФ використовує надумані звинувачення України у вчиненні міфічного "геноциду" на Донбасі починаючи з 2014 року, що саме вони використовувалися для обґрунтування повномасштабного вторгнення на територію України, яке відбулося 24 лютого 22 року.

"Тобто цей суд – про те, що Російська Федерація порушує Конвенцію про геноцид, маніпулюючи, спекулюючи, нівелюючи поняття злочину геноциду для виправдання своєї злочинної поведінки. Саме це є предметом цього спору", – сказав Кориневич.

За його словами, завдання юридичної команди України на цьому етапі: з точки зору права і фактів показати, що Суд має юрисдикцію слухати справу по суті.

“Це наше найголовніше зараз завдання. Звичайно, що нам хочеться бачити рішення Суду про наявність у нього юрисдикції і перехід на наступну стадію справи – слухання по суті якомога швидше”, – сказав посол з особливих доручень МЗС України, відповідаючи на запитання журналістів.

Вже сьогодні, 20 вересня, слово у суді матимуть 32 держави, які долучилися до справи.

5 червня 2023 року Міжнародний суд ООН ухвалив наказ про те, що інтервенції 32 держав є прийнятними. Це безпрецедентна кількість учасників, і фактично ця справа стає справою “Цивілізований світ проти РФ”.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-