Глава МАГАТЕ сподівається, що Росія не передасть КНДР технології ядерної зброї

Глава МАГАТЕ сподівається, що Росія не передасть КНДР технології ядерної зброї

Укрінформ
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі не вірить, що Росія, будучи підписантом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, може передати ядерні збройові технології Північній Кореї.

Про це він заявив в інтерв’ю південнокорейському агентству Yonhap, передає Укрінформ.

«Я не можу уявити, що країни будуть брати участь у торгівлі або обміні технологіями ядерної зброї з країною, яка має такі проблемні стосунки з режимом нерозповсюдження, як КНДР», - сказав Гроссі.

Він закликав Росію у відносинах із Північною Кореєю керуватися своїми зобов’язаннями як постійного члена Ради Безпеки ООН.

«Я дуже сподіваюся, що так буде й надалі», - зазначив глава міжнародного агентства.

За словами Гроссі, Росія може допомогти Північній Кореї співпрацювати з МАГАТЕ або створити шляхи для зміцнення довіри, розірвані між КНДР та іншими країнами, включаючи Південну Корею.

Стосовно ядерної програми Північної Кореї Гроссі розповів, що після завершення антиковідних обмежень і відкриття кордону МАГАТЕ не обговорювало з Пхеньяном повернення в країну ядерних інспекторів Агентства, яких було вислано в 2009 році.

Водночас, за його словами, МАГАТЕ спостерігає дуже тривожні елементи в діяльності на ядерному випробувальному полігоні КНДР у Пунг’єрі, який залишається готовим до проведення випробувань ядерної зброї.

Читайте також: Австралія стурбована можливою військовою угодою між КНДР та РФ

«На сьогодні ми маємо те, що ця програма (ядерна програма КНДР – ред.) повністю поза будь-яким наглядовим контролем, будь-якою взаємодією з будь-яким незалежним моніторинговим органом або експертизою в галузі ядерної безпеки», - сказав він, додавши, що МАГАТЕ уважно стежить за розвитком подій.

«Ми доступні і ми хочемо, звичайно, щоб Північна Корея співпрацювала з нами», - наголосив Гроссі.

Як повідомляв Укрінформ, Південна Корея та США дійшли висновку, що військова співпраця за підсумками зустрічі Володимира Путіна та Кім Чен Ина порушить санкції ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-