Туреччина та ЄС готуються до перемовин про лібералізацію візового режиму

Туреччина та ЄС готуються до перемовин про лібералізацію візового режиму

Укрінформ
Туреччина та Європейський Союз цієї осені проведуть перемовини щодо лібералізації візового режиму.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на турецьке інформаційне агентство IHA.

“Питання лібералізації візового режиму з Туреччиною буде обговорюватися восени. Ми не можемо передбачити результат цієї дискусії. Туреччина продовжує залишатися країною-кандидатом і ключовим партнером у багатьох сферах спільного інтересу”, - цитує інформагентство слова офіційного джерела ЄС.

Як було зазначено в коментарі європосадовця, ім'я якого не називається, захист фундаментальних свобод і цінностей, визначених у Європейській конвенції з прав людини, учасником якої є Туреччина, має важливе значення для відновлення імпульсу переговорів про членство Туреччини в ЄС.

Як відомо, процес вступу Туреччини в ЄС, який значною мірою зупинився з 2016 року, знову потрапив у центр уваги після того, як президент Реджеп Тайїп Ердоган зробив відновлення переговорів про членство країни необхідною умовою для ратифікації заявки Швеції на вступ до НАТО.

Туреччина є кандидатом на вступ до ЄС з 1999 року. Офіційні переговори між Туреччиною та ЄС щодо приєднання почалися у 2005 році, але були зупинені у 2016-му через політичні розбіжності та критику з боку Брюсселя щодо порушення в Туреччині прав людини та принципів демократії. Туреччина вважає це політичним рішенням і закликає ЄС прийняти більш адекватний і чесний підхід до Анкари.

Читайте також: Туреччина продовжить докладати зусиль для відновлення «зернової угоди» – Кулеба

Щодо відповідності критеріям Європейського Союзу щодо звільнення від візового режиму, то Туреччина виконала 66 із 72 вимог. Інші шість критеріїв викликають занепокоєння в Анкарі в ключі її підходів до боротьби з тероризмом.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці липня цього року у Туреччині заявили, що прагнуть до якнайшвидшого відновлення переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-