Напередодні зустрічі в Джидді. Яка сьогоднішня Саудівська Аравія

Напередодні зустрічі в Джидді. Яка сьогоднішня Саудівська Аравія

Укрінформ
Чи зможе ключова держава Близького Сходу допомогти в реалізації української Формули миру

Вже цієї суботи у саудівському місті Джидда розпочнеться зустріч політичних і безпекових радників лідерів держав щодо реалізації ініціатив України з відновлення сталого та справедливого миру. У своїй статті для Укрінформу Посол України в Саудівській Аравії Анатолій Петренко ділиться думками про те, якими є політика, економіка, ситуація з правами жінок і релігійною свободою в Саудівській Аравії, а також розвиток двосторонніх відносин з Україною і чому саме ця держава прийматиме учасників зустрічі.

Справжня та сучасна Саудівська Аравія

Традиційно Саудівську Аравію уявляють як країну захмарної розкоші, невичерпних покладів нафти, де панують консервативні порядки та вільно почувається фундаменталістський екстремізм. Так само панує думка, що населення, яке проживає у Королівстві, скуте жорсткими соціально-правовими нормами та обтяжене негнучкими і суворими релігійними догмами.

Насправді реальність демонструє інший стан речей. Ці звичні та «зручні» стереотипи формувалися в нашому суспільстві протягом десятиліть і за інерцією продовжують існувати в суспільній думці та циркулювати в українському медійному просторі, підтримуючи застаріле і консервативне враження про близькосхідну країну.

Так, нам звично чути, що жінки в мусульманській країні, зокрема в Королівстві, не мають жодних прав та повинні повністю підкорятися чоловічій частині родини (батьку, чоловікові, брату). Невиправдано поширеним є викривлене зображення саудівського суспільства, в якому окрема частина населення ніби продовжує жити в пустелі, без цивілізаційних благ та в суцільній бідності, а інша володіє незрівнянними та надмірними багатствами, не обмежуючи себе в жодних забаганках та примхах. Особливо бентежить широко присутнє уявлення про високий рівень радикальних настроїв у країні, несприйняття інших, крім ісламу, релігій та ніби прихильне ставлення до «ідеї тероризму», а відтак – небезпечну криміногенну ситуацію в Королівстві й особливі ризики для іноземців, які там проживають.

Працюючи в Королівстві, неодноразово мав можливість переконатися у необ’єктивності та застарілості таких поглядів. Прогрес та глобалізація підштовхнули країну до кардинальної та системної трансформації. Найбільш характерні процеси, які відбуваються в сучасній Саудівській Аравії, – це  соціальна лібералізація, інституційне реформування та економічна диверсифікація. Країна модернізується, запозичує фаховий іноземний досвід та демонструє відчутні успіхи в перетворенні суспільних інститутів.

НАЙБІЛЬШ ДИНАМІЧНА ЕКОНОМІКА СЕРЕД ВЕЛИКОЇ ДВАДЦЯТКИ

За даними Міжнародного валютного фонду, у 2022 році Саудівська Аравія продемонструвала найбільш стрімкий розвиток економіки серед країн Великої двадцятки. Завдяки зростанню прибутків від торгівлі нафтою та розширенню частки ненафтового сектору, темп економічного зростання країни становив 8,7%. До цього слід додати, що держава стимулювала підвищення приватного споживання і в рамках плану національного розвитку КСА «Бачення – 2030» продовжує здійснювати економічні реформи.

Основною метою амбітного плану «Бачення – 2030» є диверсифікація економіки країни та кардинальне зменшення її залежності від доходів, які отримує Королівство від торгівлі національними природним ресурсами. До 2030 року Королівство планує збільшити частку ненафтового експорту в ненафтовому ВВП до 50%. Національний план підтримує розвиток перспективних секторів економіки та стимулює додаткові інвестиційні вливання в країну.

Керуючись прагненням посилити диверсифікацію та збільшити можливості працевлаштування, уряд розробив програму IKTVA (In-Kingdom Total Value Add), яка передбачає розвиток стратегічних промислових та економічних напрямів на території Королівства за рахунок більш інтенсивної локалізації виробництва.

Під особливою увагою керівництва Королівства перебуває питання розбудови гірничодобувного сектору: створено мережу промислових містечок, запроваджено окремий режим секторного інвестування та налагоджено логістичну інфраструктуру.

Саудівська Аравія розширила сектор відновлюваної енергетики, а це також демонструє підвищену увагу Королівства до питання екології. Нещодавно впроваджені ініціативи «Зелена Саудівська Аравія» та «Зелений Близький Схід», спрямовані на подолання кліматичних змін та прискорення переходу до використання джерел чистої енергії. Програми передбачають зменшення викидів вуглецю в регіоні на 60% за рахунок збільшення використання джерел відновлюваної енергії та висадження 50 млрд дерев (з яких 10 млрд на території Королівства) і збільшення площі природних заповідників. Саудівська Аравія планує вийти на виробництво 50% енергії з відновлюваних джерел до 2030 року. А у 2021 році спадкоємний принц оголосив про плани Королівства звести до 2060 року обсяг викидів вуглекислого газу до нуля.

Відчутну частину своїх зусиль держава зосереджує на підвищенні привабливості країни серед іноземної аудиторії. Сфери туризму та розваг займають ключове місце на цьому напрямі. Держава розробила і втілює відповідну стратегію: створено Фонд розвитку туризму, ініційовано цифровий порядок денний, запроваджено візи туристичного типу, особлива увага приділяється розвитку туристичних локацій і об’єктів. Завдяки цим заходам Королівство планує підвищити частку прибутків від туризму у ВВП до 10% та забезпечити 1 млн додаткових робочих місць.

Помітними темпами розвивається ігрова індустрія. У Королівстві, де 70% населення складають люди віком до 35 років, нараховується близько 23,5 млн геймерів. За словами Брайана Ворда, керівника Savvy Gaming Group, нещодавно заснованої саудівської провідної ігрової компанії, кіберспорт може принести понад 13 млрд доларів США у ВВП Королівства до 2030 року та забезпечить 39 тис. додаткових робочих місць

Високим темпом у країні реалізується політика «саудизації», яка передбачає збільшення частки робочої сили з числа саудівських громадян. У 2022 році міністерство праці та соціального розвитку КСА започаткувало черговий етап програми Tawteen, якою планується створення загалом 170 тис. нових робочих місць у сфері туризму, промисловості, охорони здоров’я, логістики та транспорту, нерухомості та будівництва, торгівлі та ін.

Керівництво країни робить ставку на нарощення інформаційно-технологічної компоненти в економічному зростанні. Знання та інновації відіграють важливу роль у підвищенні конкурентоспроможності економіки та її складових. Саудівська Аравія перебуває в процесі створення необхідної інноваційної технологічної інфраструктури (економічні міста, науково-дослідні центри та лабораторії тощо) та висококваліфікованої робочої сили (освітні установи, підготовчі інститути тощо), що дасть змогу додатково посилити економічний напрям.

СОЦІУМ: ІСТОРИЧНІ ЗРУШЕННЯ

У вересні 2019 року Королівство відкрило свої двері для туристів із 49 країн світу. Україна була серед них. Це насправді історичний момент для консервативного суспільства, яке довгий час не наважувалося повною мірою розкрити себе та свою країну світові. Але сьогодні громадяни Саудівської Аравії радо та гостинно приймають на саудівській землі іноземців, представників інших релігій, вірувань, традицій та культур.

Лібералізація поступово охоплює всі сфери буття підданих Королівства, і це вже справило вплив на статус жінок у суспільстві.

Саудівські жінки отримують все більше можливостей працевлаштування: у 2022 році жіноча частина населення склала 36% від загальної робочої сили країни, що на 6% більше показника, який було заплановано досягти до 2030-го. У 2019 році було дозволено службу жінок у Збройних силах КСА, а у 2021-му – завершено підготовку першої групи жінок-військових. Високі керівні посади в системі управління державою поступово насичуються жіночими кадрами. На посади заступників міністра закордонних справ, міністра туризму та генерального секретаря кабінету міністрів КСА були призначені жінки. Цього року перша саудівська жінка-астронавт Райана Барнаві долучилася до дослідження космічного простору, взявши участь у місії на Міжнародну космічну станцію.

У 2018 році король Салман бін Абдулазіз видав указ, згідно з яким жінкам було надано право керувати транспортними засобами. Це була одна із найгучніших подій, яка кардинально змінила сприйняття саудівської жінки в очах суспільства, зокрема його чоловічої частини.

Права жінок розширюються й у межах триваючої багаторівневої юридичної реформи в сімейному праві: торік набув чинності закон «Про особистий статус», який посилює права жінок, що стосуються опіки над дитиною, та розширює нормативний блок, спрямований на захист прав та інтересів дитини.

Не є таємницею, що релігія як явище та напрям віросповідання є невід’ємною частиною життя мусульман. Навіть більше – іслам буквально насичує кожну сферу життєдіяльності суспільства, а духовні взаємини мусульманина з Всевишнім належать до особливого, приватного таїнства. Саудівські громадяни не є виключенням: кожен день вони проводять неухильно дотримуючись усіх обов’язкових релігійних приписів та канонів. Водночас їх відповідальне та особливо чутливе ставлення до ісламських настанов не свідчить про нетерпимість до інших релігій. Останні соцдослідження демонструють позитивне сприйняття мусульманами Саудівської Аравії ідеї релігійного різноманіття та перспективи широкої інтеграції інших культур у суспільне середовище Королівства.

Особливою ефективністю на цьому напрямі відзначається Центр національного діалогу ім. Короля Абдулазіза, який сприяє поширенню культури діалогу та поваги до різноманітних культурних проявів, із одночасним збереженням національної єдності та просуванням дієвої комунікаційної взаємодії на вітчизняному та міжнародному рівнях.

Варто згадати Форум «Спільних цінностей серед релігійних послідовників», який відбувся у м.Ер-Ріяд у 2022 році . На цьому заході, вперше в історії Королівства, були присутні представники 5-ти основних світових релігій: християнства, ісламу, іудаїзму, буддизму та індуїзму. Основною метою Форуму стала ідентифікація спільних для релігійних представників цінностей та розробка бачення шляхів посилення взаєморозуміння, співпраці й солідарності серед них.

СТРАТЕГІЯ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ

Саудівська Аравія впевнено вибудовує імідж країни-регіонального лідера, який піклується про стабільність та безпеку на Близькому Сході та демонструє самостійність у врегулюванні локальних загроз та викликів. Особливо чітко це прослідковується на прикладі цьогорічного процесу нормалізації саудівсько-іранських відносин, покликаного покласти край багаторічному протистоянню двох держав та знизити напруженість у регіоні. Наступним кроком стало відновлення дипломатичних відносин з Сирією, поновлення її повноцінного членства в Лізі арабських держав та повернення до арабської родини. Саудівська Аравія, незважаючи на заперечення міжнародної спільноти, взяла на себе сміливість очолити цей процес. У минулі роки не менш помітними стали кейси відновлення зв’язків з іншими окремими країнами регіону, серед яких Катар та Туреччина. У цьому році Ер-Ріяд поновив дипломатичні відносини з Канадою, що позитивно позначилося на іміджі Королівства серед західної аудиторії.

Країна демонструє прагматичну гнучкість, знаходячи корисних партнерів та формуючи ситуативні альянси з метою подолання окремих кризових питань регіонального масштабу. Черговим проявом саудівської дипломатії стала участь Королівства, у тандемі зі США, у врегулюванні триваючого конфлікту в Судані, який загрожує перерости у зону регіональної нестабільності, а тому потребує узгоджених та колективних дій задля нейтралізації небажаних наслідків.

Стратегію розвитку зовнішньої політики Саудівської Аравії пронизує фактор багатовекторності та багатосторонності. Країна намагається урізноманітнити та диверсифікувати свої зовнішньополітичні зв’язки за рахунок налагодження та активізації співпраці з міжнародними гравцями необмеженого спектру досяжності.

Для України питанням особливої стурбованості є тенденція розвитку двосторонніх саудівсько-російських відносин. На фоні повномасштабного вторгнення РФ в Україну політичне керівництво Саудівської Аравії зайняло позицію позитивного нейтралітету, продовжуючи співпрацю як з Україною, так і з РФ, та розмежовуючи питання політичного й економічного порядку денного. Тож не залишається непоміченою активна взаємодія Ер-Ріяду з Москвою, зокрема в рамках ОПЕК+. Спільно регулюючи ринок нафти, засновуючи нові торговельно-інвестиційні зв’язки та продовжуючи комунікацію на високому рівні, Саудівська Аравія наголошує на своїй позиції: «бізнес має залишатися бізнесом».

Фото: ОП
Фото: ОП

РОЗВИТОК ВІДНОСИН З УКРАЇНОЮ

Російське повномасштабне вторгнення в Україну, а також наслідки війни та необхідність пошуку нових партнерів для формування антивоєнної коаліції й забезпечення міжнародної підтримки для стримування ворожої агресії призвели до активізації Україною своєї зовнішньої політики в регіоні Близького Сходу.

У 2022 році Президент України Володимир Зеленський провів три телефонні розмови зі спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом. У лютому 2023 року відбувся перший з часу встановлення українсько-саудівських дипломатичних відносин візит міністра закордонних справ КСА до України, а вже у травні цього року Президент України здійснив перший за свою каденцію візит до Королівства та вперше в історії нашої держави взяв участь у роботі саміту Ліги арабських держав .

Королівство виділило загалом 410 млн доларів США практичної допомоги, спрямованої на задоволення гуманітарних, медичних та енергетичних потреб наших громадян, які постраждали від наслідків збройного вторгнення рф в Україну. Не менш важливою є підтримка політичним керівництвом близькосхідної країни позицій України на міжнародному рівні, зокрема шляхом голосування за ключові резолюції ГА ООН, які засуджують агресію рф проти України та вимагають її негайного припинення.

Україна уважно спостерігає за економічним зростанням, соціальним розвитком та культурним збагаченням близькосхідного партнера. Наші країни знаходяться в інтенсивному пошуку нових модальностей практичної взаємодії, які рівною мірою вигідні для обох сторін.

Найбільш цінний актив нашої держави – це люди. Український людський капітал та його потенціал визнаний у всьому світі. На практиці наша держава неодноразово доводила своє технологічне та інноваційне лідерство, зокрема у сферах ІТ, інформаційної інфраструктури, медицини, виробництва товарів та послуг. Саудівська Аравія, яка стрімко модернізується та технологічно оснащується, впроваджує численні перспективні мега-проєкти, що потребують кваліфікованої та експертної підтримки. Досвід та фаховість українських спеціалістів можуть задовольнити існуючі потреби Королівства.

Україна цінує налагоджену з Саудівською Аравією інтенсивну торговельну та інвестиційну співпрацю в аграрно-промисловому секторі. Це конкурентна складова української економіки та важливий елемент вітчизняної м’якої сили, яка допомагає у просуванні іміджу України-продовольчого центру світу. Водночас, наші країни поділяють глибоку стурбованість у зв’язку зі спровокованими агресивною політикою рф ризиками та загрозами для продовольчої безпеки особливо вразливих країн Азії, Африки та Близького Сходу. Україна зацікавлена у тому, щоб Королівство долучилося до заходів міжнародної спільноти задля відновлення стабільного постачання стратегічних запасів продовольства з України та створення для цього надійних гарантій безпеки в чорноморському регіоні.

Наразі гострим та актуальним питанням для нашої держави є повоєнна відбудова економіки та відновлення її інвестиційного потенціалу. Запропоновані Україною можливості та проєкти прокладуть шлях до відродження нашої держави та закладуть фундамент вітчизняної історії успіху. Міжнародна спільнота та кожен з її членів має шанс продемонструвати на практиці силу міжнародного права, його інститутів та принципів. Ми пропонуємо Саудівській Аравії, одній із впливових гравців на міжнародній арені, долучитися до цього процесу, отримуючи від нього дивіденди як практичного, так і репутаційного характеру.

Потенціал співпраці між Україною та Саудівською Аравією є суттєвим. Розвиток відносин з ключовою державою Близького Сходу відчутно посилить позиції України в регіоні та зміцнить коаліцію протидії триваючій російській агресії. Не менш значні перспективи проглядаються також на напрямі розбудови економічної складової українсько-саудівської рамки співпраці. Динамічна економіка країни-партнера відкриває нові горизонти та можливості для взаємовигідної торговельно-інвестиційної взаємодії.

І на завершення – про найголовніше. Завдяки внутрішній трансформації, економічному зростанню та успіхам регіональної дипломатії Королівство сформувало авторитет країни, яка може створити плацдарм для запуску реалізації української Формули миру. Це – найвищий пріоритет української дипломатії, і ми сподіваємося, що у взаємодії з нашими саудівськими партнерами територіальна цілісність та суверенітет України будуть відновлені.

 Анатолій Петренко,  Посол України в Саудівській Аравії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-