ЄС протистоятиме тим, хто розхитує ситуацію в країнах Західних Балкан - Бербок

ЄС протистоятиме тим, хто розхитує ситуацію в країнах Західних Балкан - Бербок

Укрінформ
ЄС протистоятиме тим, хто розхитує ситуацію в країнах Західних Балкан, особливо на тлі російської агресії проти України.

Про це заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільному брифінгу з колегою з Боснії та Герцеговини Елмедіном Конаковичем, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Федеральний уряд вважає європейське майбутнє держав Західних Балкан одним зі своїх найважливіших зовнішньополітичних пріоритетів і допомагає на цьому шляху всіма силами, сказала Бербок.

Читайте також: Боррель: Західні Балкани мають скористатися з можливостей розширення ЄС, створених Україною

Водночас вона зауважила, що ФРН буде підтримувати лише тих, хто діє в інтересах своєї держави, але не тих, хто працює на розкол і послаблення власної країни.

«На тлі російської війни проти України ми разом з нашими партнерами повинні і будемо протистояти тим, хто знову й знову загрожує миру в Боснії та Герцеговини через власні корисливі інтереси», - підкреслила німецький політик.

Читайте також: Бербок – про ухвалення рішень в ЄС: Ми пропонуємо «еволюцію» організації

Бербок зазначила, що статус кандидата, наданий БіГ 2022 року, є важливим сигналом. Тепер країна має виконати завдання і провести реформи.

Брюссель також очікує від кожного кандидата на членство, щоби санкції ЄС проти Росії залишалися не лише на папері, а втілювалися в життя цілком конкретно, підкреслила міністерка.

Глава МЗС ФРН також торкнулась ситуації на кордоні між Сербією і Косово, яка вкотре загострилася. ЄС закликає обидві сторони до деескалації та вимагає, як перший крок, негайного та безумовного звільнення трьох затриманих сербською стороною косоварських поліцейських.

Читайте також: Обхід санкцій проти росії матиме наслідки - Бербок

Конаковіч своєю чергою зауважив, що «історія з Україною змінила світ і об’єднана відповідь країн Європи та інших партнерів стала сильним сигналом проти російської агресії і всім нам». Він визнав, що надання його країні статусу кандидату мало більш символічний характер і пообіцяв зробити все, щоби не зрадити довіру ЄС.

Читайте також: У Сербії розпочали слідство щодо затриманих косовських поліцейських

Нагадаємо: Німеччина є головним торгівельним партнером і інвестором для БіГ і найбільшим двостороннім донором. Німецькі солдати входять у миротворчий контингент на Балканах.

 Фото: Photothek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-