Гутерреш про зміни клімату: Світ має відмовитись від використання викопного палива

Гутерреш про зміни клімату: Світ має відмовитись від використання викопного палива

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наполягає на відмові світу від використання викопного палива, щоб запобігти кліматичній катастрофі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у четвер на пресконференції після зустрічі з лідерами громадянського суспільства з питань клімату.

«Нинішня політика веде до підвищення температури у світі на 2,8 градуса до кінця століття. Це означає катастрофу, – сказав він. – Проте колективна реакція залишається жалюгідною. Ми несемося назустріч катастрофі з широко розплющеними очима, і багато хто готовий видавати бажане за дійсне, використовуючи неперевірені технології та простенькі рішення. Настав час прокинутися й зробити крок уперед».

Читайте також: В Іспанії зафіксували найспекотнішу весну за всю історію

За словами Гутерреша, прийняте країнами обмеження глобального підвищення температури на рівні 1,5 градуса Цельсія все ще можливе, але це потребуватиме скорочення викидів вуглекислого газу на 45% до 2030 року.

Генсек закликав до негайних глобальних дій, аби домогтися нульових викидів, розпочавши із головного винуватця кліматичної кризи – «індустрії викопного палива».

За його словами, країни мають поступово відмовлятися від викопного палива, «намагаючись залишити нафту, вугілля й газ у землі, де їм саме місце», і значно збільшити інвестиції у відновлювані джерела енергії.

«Галузь викопного палива та ті, хто її підтримує, несуть особливу відповідальність», – зазначив він, відзначивши її рекордний дохід у обсязі 4 трлн доларів минулого року.

Читайте також: Від екстремальних стихій за 50 років загинули понад два мільйони людей – ООН

На переконання Генсека, галузь, що працює на викопному паливі, повинна використовувати свої величезні ресурси для стимулювання, а не перешкоджання глобальному переходу на відновлювані джерела енергії.

Він закликав компанії, що працюють на викопному паливі, розробити надійні, всеосяжні та детальні плани скорочення викидів по всьому ланцюгу створення вартості – від виробництва до перероблення, розподілу та споживання.

У планах також мають бути встановлені чіткі короткострокові цілі щодо переходу на зелену енергетику.

Читайте також: Більш як половина великих озер світу висихають через зміни клімату

Гутерреш закликав фінансові інститути до заохочення глобальної трансформації енергетики.

Фінансові установи в усьому світі, на його переконання, мають припинити кредитування та інвестиції у вугілля, включаючи нову вугільну інфраструктуру, електростанції, шахти, розвідку нафтових і газових родовищ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-