В Раді Європи назвали головні загрози для національних меншин

В Раді Європи назвали головні загрози для національних меншин

Укрінформ
В Раді Європи зазначають, що агресія росії проти України, глобальна криза охорони здоров’я, пов’язана з COVID-19 та зміна клімату, є одними з основних загроз упродовж останніх двох років, з якими стикнулися національні меншини в Європі.

Як повідомляє пресслужба РЄ, про це йдеться в новому звіті Консультативного комітету з Рамкової конвенції про захист національних меншин за період 2020-2022 років, передає кореспондент Укрінформу.

Комітет зазначає, що агресія російської федерації проти України спричинила гуманітарну катастрофу, в тому числі для людей, які належать до національних меншин, багато з яких проживають у найбільш постраждалих регіонах на сході та півдні країни.

Констатується, що кримським татарам, переміщеним на материковій частині України після того, як росія незаконно анексувала Крим у 2014 році, довелося вдруге за вісім років покинути свої домівки. Також Комітет зазначає, що роми, зокрема, коли вони є біженцями, особливо вразливі через поширену дискримінацію та бідність, а також відсутність документів, що засвідчують особу.

Читайте також: Науседа в ООН: Треба забезпечити безперервність освіти для дітей-біженців з України

Стосовно пандемії COVID-19 зазначається, що у дворічному періоді, охопленому звітом, вона загострила труднощі національних меншин, ще більше поглибила існуючу нерівність і призвела до негативних наслідків для соціально-культурного їх життя.

Також вказується, що багато національних меншин, які живуть у тісному зв'язку з природним середовищем, стикаються з проблемами внаслідок зміни клімату, що загрожує традиційному способу життя корінних народів. Але є також ситуації, коли перехід до більш екологічної економіки ризикує призвести до негативних соціально-економічних змін для меншин.

Читайте також: В Італії внаслідок повені загинули десятеро людей

Водночас звіт вказує на позитивні тенденції для молоді з національних меншин, активну підтримку молодіжних груп, тренінги для молодих ромів та розвиток молодіжних медіаторів. Проте молоді люди все ще стикаються з проблемами, попереджає Комітет, закликаючи уряди надавати їм більше підтримки.

Як відомо, Рамкова конвенція про захист національних меншин є найповнішим європейським договором про захист прав осіб, які належать до національних меншин. Це перший юридично обов'язковий багатосторонній документ, присвячений захисту національних меншин у світі. Його реалізацію контролює Консультативний комітет, який складається з незалежних експертів. Договір набув чинності 1 лютого 1998 року, зараз діє в 39 державах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-