У Латвії росіяни заважали знесенню пам'ятника: є затримані, їм загрожує депортація

У Латвії росіяни заважали знесенню пам'ятника: є затримані, їм загрожує депортація

Фото
Укрінформ
У понеділок увечері в Парку Перемоги, де розпочалися підготовчі роботи до демонтажу радянського пам'ятника «визволителям Риги», було затримано п'ятьох осіб з-поміж протестувальників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Заявку на проведення акції протесту подала партія "російський союз Латвії", проте Ризька дума прислухалася до порад Служби держбезпеки та відмовила у проведенні заходу. Але у соціальних мережах з'явилися заклики приїжджати до об'єкту на 19:00. До 18:40 біля пам'ятника зібралося кілька десятків протестувальників, а також велика кількість журналістів. У багатьох противників знесення пам'ятника у руках були червоні квіти. Державна поліція Латвії проводила перевірку документів.

Читайте також: До столиці Латвії прибули два військові кораблі США

З іншого боку до пам'ятника прибули юнаки з латвійськими прапорами. Між ними та учасниками протесту відбувалися словесні суперечки. Біля прилеглої до пам'ятника території зібралося близько 50 осіб, проте більша частина не вступала у дискусії та не вигукувала гасел. Біля місця подій було зосереджено сили Держполіції, Ризької муніципальної поліції та спецназу. Правоохоронці попросили всіх розійтися.

Близько 19.35 силами правопорядку більшість протестувальників було розігнано. До 19:40 правоохоронці затримали п'ятьох осіб. Проти них розпочато адміністративні процеси за порушення закону про проведення зборів, маршів та пікетів. Двоє із затриманих не виконали вимог закону, тому адміністративні процеси були також розпочаті проти них і у зв'язку з цим. Щодо ще двох осіб розпочато адміністративні процеси за ворожі коментарі. Крім того, протягом дня поліція зафіксувала ще двох осіб, які незаконно пілотували на околицях пам'ятника дрони. З ними проведено бесіди, дрони вилучено.

Під час протестів біля пам'ятника у Ризі затримано п'ятьох людей. Фото: delfi.lv

Читайте також: У Латвії підготували поправки до закону – деякі росіяни та білоруси можуть залишитися без роботи

Поліція обіцяє продовжувати стежити за пересуванням громадян на будівництві та готова реагувати на будь-які ситуації.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс окремо зазначив, що «якщо будь-якого іноземця (незалежно від національності) буде викрито у незаконних та несанкціонованих діях під час демонтажу пам'ятника у Парку Перемоги, його буде внесено до списку небажаних для Латвії осіб та видворено з країни» .

Як повідомлялося, у Латвії 23 червня набув чинності закон про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський та нацистський режими, та їх демонтаж на території республіки. 14 липня уряд підтримав демонтаж 69 пам'ятників, пам'ятних знаків та інших об'єктів, що прославляють радянський та нацистський режими.

Ризька дума у ​​травні ухвалила рішення розпочати підготовчі роботи, необхідні для демонтажу радянського меморіалу «визволителям» у Парку Перемоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-