Лукашенко заявив, що літак Ryanair з Протасевичем розвернули біля БілАЕС

Лукашенко заявив, що літак Ryanair з Протасевичем розвернули біля БілАЕС

Укрінформ
Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про мінування літака Ryanair, на якому знаходився опозиційний блогер Роман Протасевич, надійшло зі Швейцарії.

Про це Лукашенко заявив у вівторок у ході виступу в Овальному залі Будинку уряду перед парламентаріями, членами Конституційної комісії, повідомляє телеграм-канал «Пул Першого».

За його словами, літак розвернули біля БілАЕС.

Він додав, що «діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами».

Лукашенко також заявив, що троє людей вийшли з літака у Мінську, щоб не повертатися з Вільнюса, але "з них зробили фейкових співробітників КДБ". Він додав, що «діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами».

За його словами, повідомлення про замінування літака авіакомпанії Ryanair надійшло в аеропорти Афін, Вільнюса і Мінська одночасно. Він сказав, що білоруська сторона оперативно довела інформацію до відома екіпажу літака відповідно до міжнародних правил, передає БЕЛТА.

Читайте також: «Потрійний напад» Лукашенка обійдеться йому дуже дорого – Маас

"Тому що в цей час літак перетнув кордон Білорусі і знаходився в нашому повітряному просторі. Ми довели цю інформацію до пілотів літака, змушені були її опублікувати. ХАМАС, не ХАМАС - це сьогодні не має значення. У екіпажу був час, щоб прийняти рішення... В районі польотів розташована БілАЕС. Поблизу неї і відбувся розворот цього літака», - сказав Лукашенко.

Він додав: «у літаку знаходився терорист і про це знали далеко за межами РБ... Була бомба чи ні, але якби мені доповіли про те, що в літаку терорист, я б негайно віддав наказ посадити літак».

TUT.by уточнює, що, ймовірно, спікер має на увазі опозиційного блогера Романа Протасевича, затриманого в мінському аеропорту після екстреної посадки Ryanair. Він був у міжнародному розшуку, оголошеному білоруськими силовими структурами.

Лукашенко також заявив, що екіпаж рейсу Ryanair радився з господарями літака та аеропортом у Вільнюсі, але «прийняв рішення приземлитися в Мінську», передає телеграм-канал «Пул Першого». Він додав, що «екіпаж 7 годин до когось телефонував і не хотів летіти».

Також Лукашенко спростував інформацію про примус лайнера до посадки винищувачем МіГ-29.

Крім того, Лукашенко анонсував, що найближчим часом громадськості представлять «все, що наговорили» нещодавно затримані. Імовірно, йдеться про Романа Протасевича і його дівчину Софію Сапегу.

«Нехай західні захисники дадуть відповідь: на які спецслужби працювали двоє затриманих? Хто платив покидьку, який вбивав людей у ​​братській Україні», - сказав Лукашенко.

Читайте також: Затримання Протасевича. Як реагує світ

Як повідомлялося, минулої неділі, 23 травня, в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак компанії Ryanair, що летів рейсом Афіни - Вільнюс. Приводом став сигнал про наявність вибухівки на борту, який надійшов від білоруських диспетчерів. За наказом Лукашенка, пасажирський літак супроводжував військовий винищувач.

Після екстреної посадки затримали співзасновника каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту. Він активно висвітлював протести в країні після сфальсифікованих президентських виборів у серпні минулого року.

Керівник білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спецслужб Білорусі, яка наражала на ризик життя екіпажу і всіх пасажирів на борту цього літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-