ЄС закликав Росію негайно допустити до Навального лікарів, яким той довіряє

ЄС закликав Росію негайно допустити до Навального лікарів, яким той довіряє

Укрінформ
Європейський Союз перед початком зустрічі міністрів закордонних справ, що відбудеться в понеділок в режимі телеконференції, закликав Росію негайно допустити до ув’язненого російського опозиційного політика Олексія Навального лікарів, яким він довіряє.

Про це йдеться у Декларації Високого представника ЄС, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз глибоко занепокоєний повідомленнями про подальше погіршення здоров’я російського опозиційного політика, який перебуває в ув’язненні. Ми закликаємо російську владу надати йому негайний доступ медичних професіоналів, яким він довіряє. Російська влада несе відповідальність за безпеку пана Навального та за його здоров’я у колонії», - йдеться у документі.

Як зазначається, у продовження чітких сигналів, що були передані Високим представником ЄС під час візиту до Москви у лютому щодо ситуації з Навальним, ЄС продовжуватиме закликати до його негайного та безумовного звільнення, оскільки вважає його ув’язнення політично мотивованим та таким, що суперечить міжнародним зобов’язанням Росії у сфері прав людини.

Високий представник ЄС нагадав, що ЄС рішуче засуджує отруєння Навального та у жовтні минулого року запровадив санкції проти російських офіційних осіб, причетних до цього замаху. Ще чотири особи були включені до санкційного списку ЄС у лютому поточного року за їх роль у свавільному арешті, засудженні та ув’язненні російського опозиціонера.

Читайте також: Радник Байдена попередив Росію про тяжкі наслідки, якщо Навальний помре

«Справа Навального не є ізольованим інцидентом, вона лише підтверджує негативну тенденцію згортання простору для опозиції, громадянського суспільства та незалежних голосів в Російській Федерації. Європейський Союз, разом з партнерами, і надалі закликатиме Росію негайно розслідувати замах на вбивство шляхом отруєння пана Навального, в умовах повної прозорості та без подальшого зволікання, і повною мірою співпрацюватиме з Організацією із заборони хімічної зброї (OPCW) для забезпечення неупередженого міжнародного розслідування», - йдеться у Декларації Високого представника ЄС.

Як зазначається, Європейський Союз повернеться до розгляду цього питання під час зустрічі міністрів закордонних справ у понеділок 19 квітня.

Як повідомлялося, 31 березня Олексій Навальний оголосив голодування в колонії. Він скаржився на болі у спині та ногах, вимагаючи кваліфікованої медичної допомоги.

8 квітня велика група депутатів Європарламенту в складі 79 європейських політиків від 17 країн ЄС підписали спільну заяву з вимогою до російської влади негайно допустити незалежних лікарів до Навального, а також звільнити політика з в'язниці. Відкриті листи на адресу президента РФ Володимира Путіна з вимогою допустити лікарів до Навального опублікували депутати регіональних російських парламентів і західні діячі мистецтв. У суботу лікарі Навального опублікували в соцмережах результати його аналізів крові та назвали його стан критичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-