Іран повідомив про інцидент на ядерному об’єкті, де торік спалахнула пожежа

Іран повідомив про інцидент на ядерному об’єкті, де торік спалахнула пожежа

Укрінформ
Іран повідомив про проблему на ядерному об’єкті в Натанзі.

За день до цього Тегеран запустив нові просунуті центрифуги, які можуть швидше збагачувати уран, повідомляє Укрінформ з посиланням на Радіо Свобода.

«Інцидент не спричинив жертв та забруднення», – заявив представник Іранської організації з атомної енергії Бегруз Камальванді.

Минулого року на ядерному об’єкті в Натанзі спалахнула пожежа, яку уряд вважає спробою саботувати ядерну програму Ірану.

Підземний майданчик у Натанзі є ключовим об’єктом програми збагачення урану в Ірані і контролюється інспекторами Міжнародного агентства з атомної енергії ООН.

Як повідомлялося, президент Ірану Хасан Роугані контролював запуск лінії виробництва вдосконалених центрифуг 10 квітня, що є очевидним порушенням ядерної угоди 2015 року. Роугані з’явився в прямому ефірі державного телевізійного каналу на атомній електростанції в Натанзі, де він наказав закачати урановий газ у центрифуги та провести механічні випробування на новітній атомній центрифузі.

Читайте також: Іран назвав умову повернення до ядерної угоди

Попри заяви Тегерану, що ядерна програма призначена для цивільних цілей, міжнародна спільнота вже давно занепокоєна тим, що країна все більше наближається до виробництва достатньої кількості розщеплюваного матеріалу для атомної бомби.

Центрифуги, запущені 10 квітня, дозволяють збагачувати уран швидше і в більших обсягах, ніж центрифуги першого покоління Ірану – єдині дозволені угодою від 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-