Іран запускає виробництво нових центрифуг

Іран запускає виробництво нових центрифуг

Укрінформ
Президент Ірану Хасан Роугані контролював запуск лінії виробництва вдосконалених центрифуг 10 квітня, що є очевидним порушенням ядерної угоди 2015 року.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Після початку переговорів цього тижня у Відні, спрямованих на приведення США та Ірану у відповідність до ядерної угоди, Роугані з’явився в прямому ефірі державного телевізійного каналу на атомній електростанції в Натанзі, де він наказав закачати урановий газ у центрифуги та провести механічні випробування на новітній атомній центрифузі.

Церемонія відзначила Національний день ядерних технологій.

«Ще раз наголошую, що вся наша атомна діяльність має мирний характер і має невійськові цілі. Ми продовжуємо дотримуватися наших зобов’язань згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та обіцянки перед світом не відступати у військовому відношенні від нашої ядерної програми», – сказав Рохані.

Читайте також: Іран назвав умову повернення до ядерної угоди

В ефірі не було кадрів упорскування гексафториду урану, але з’явилися інженери заводу, які сказали, що розпочали процес.

Нагадаємо: попри заяви Тегерану, що ядерна програма призначена для цивільних цілей, міжнародна спільнота вже давно занепокоєна тим, що країна все більше наближається до виробництва достатньої кількості розщеплюваного матеріалу для атомної бомби.

Центрифуги, запущені 10 квітня, дозволяють збагачувати уран швидше і в більших обсягах, ніж центрифуги першого покоління Ірану – єдині дозволені угодою від 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-