Інавгурація 46-го президента США Джо Байдена. Текстова трансляція

Інавгурація 46-го президента США Джо Байдена. Текстова трансляція

Фото, відео
Укрінформ
Церемонія інавгурації 46-го президента США Джо Байдена проходить у Вашингтоні в особливому режимі – в умовах пандемії, а також посиленої охорони, яку забезпечують тисячі правоохоронців та близько 25 тисяч нацгвардійців.
***

***

13:20 (20:20) Новий президент США Джо Байден після інавгурації негайно вирушив у Білий дім, де розпочне виконувати свої обов’язки. 

“Не можна втрачати час, коли йдеться про реагування на кризу, що нас спіткала. Тому сьогодні я вирушаю до Овального кабінету, аби одразу розпочати працювати, вживаючи рішучі дії та надаючи негайну допомогу родинам американців”, - зазначається у першому повідомленні на офіційній сторінці президента США у мережі Твіттер POTUS (абревіатура від президента США).

Попередній президент США Дональд Трамп під час перебування на посаді активно використовував свою особисту сторінку у Твіттері, однак цього місяця її було заблоковано через порушення правил спільноти.

***

12:55 (19:55) Європейський Союз хоче розгорнути нову сторінку у відносинах між США та ЄС. Про це на своїй сторінці у Твіттері заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

“Вітаю Джо Байдена з прийняттям присяги на посаду президента США й Камалу Гарріс - з тим, що вона стала першою жінкою віце-президентом в історії США. Дякую за Вашу надихаючу інавгураційну промову й за пропозицію співпраці. Європа готова до нового початку”, - написала фон дер Ляєн.

***

12:35 (19:35) Офіційна частина інавгурації нового президента США у Капітолії завершилася. Почесні гості, в тому числі президент й віце-президент з родинами покидають Капітолій, аби взяти участь у інших заходах. У програмі Джо Байдена та Камали Гарріс на сьогодні ще прийом параду військ, покладання квітів до могили Невідомого солдата й ряд інших заходів.

***

12:30 (19:30) Володимир Зеленський запросив нового президента США Джо Байдена відвідати Україну.

“Дивлюся інавгурацію нового президента США у новому кабінеті на Банковій. Був би радий привітати Джо Байдена у добре відомому Києві. Упевнений, наші відносини покращаться”, - написав Зеленський на своїй сторінці у мережі Твіттер.

Нагадаємо: під час своїй каденції у ролі віце-президента США Джо Байден кілька разів відвідував Україну.

***

12:15 (19:15) Байден у інавгураційній промові заявив, що докладатиме першочергових зусиль для того, щоби США були дійсно Сполученими Штатами з об’єднаною нацією.

«Сьогодні, в січневий день, я присвячую себе тому, щоби об’єднати Америку, об’єднати наш народ, об’єднати нашу націю. І я звертають до кожного американця приєднатися до мене», - наголосив з трибуни 46-й президент США.

Байден також звернувся до союзників та партнерів: «Світ дивиться на всіх нас сьогодні. І ось мій меседж тим, хто перебуває за нашими кордонами: Америка пройшла тест, і ми виявилися сильнішими за це. Ми відновимо наші альянси і знову візьмемося за світові справи. Ми будемо керувати не лише прикладом своєї сили, але силою нашого прикладу. Ми будемо сильним і надійним партнером для миру, прогресу та безпеки».

***

11:50 (18:50) Джо Байден офіційно став 46-м президентом США.

«Я урочисто присягаю сумлінно виконувати обов’язки Президента Сполучених Штатів і всіма своїми силами зберігати, захищати й обороняти Конституцію США», -  зачитав Байден слова присяги.

Відповідно до 20-ї поправки до Конституції Сполучених Штатів, новий американський президент приймає повноваження опівдні 20 січня року, наступного за виборами. Церемонію традиційно проводить Голова Верховного Суду країни.

***

11:45 (18:45) Віце-президент США Камала Гарріс прийняла присягу на трибуні Капітолія у Вашингтоні. Вона стала першим віце-президентом в історії США, яка має африканське та південно-азійське походження.

Присягу Гарріс зачитувала перша суддя Верховного суду латиноамериканського походження Соня Сотомайор.

***

11:44 (18.44) До мікрофона підходить  Дженіфер Лопес.  Вона виконує пісню « This Land Is Your Land » двома мовами - англійською і іспанською.

***

11.41 (18.41)  Камала Гарріс промовляє слова присяги віце-президента США.

***

11:40 (18:40) Президент США Дональд Трамп помилував ще одну людину в останні години свого президентства.

“Сьогодні президент Дональд Трамп повністю помилував Альберта Піро”, - сказав Джуд Діре заступник прес-секретаря Білого дому, пише CNN.

Зазначається, що Піро - колишній чоловік союзниці Трампа й співробітниці Fox News Джеанін Піро. Його визнали винним у змові та уникненні сплати податків через неналежне списання 1,2 млн дол особистих витрат під виглядом бізнесових.

***

11:40 (18:40) Леді Гага виконує гімн США під час церемонії інавгурації Джо Байдена на посаду президента США. На грудях співачки - велика брошка у вигляді голубки, яка несе гілку миру.

***

11:30 (18:30) Федеральна адміністрація авіації США заборонила усім комерційним авіарейсам приземлятися у аеропортах Вашингтона протягом церемонії інавгурації у Капітолії.

Як пише CNN, заборона діє з 10:30 до 12:15 за місцевим часом. Усі літаки, які мали прямувати до Вашингтона, очікують на дозвіл у аеропортах вильоту.

***

11:23 (18:23) Обраний президент США Джо Байден та обрана віце-президентка США Камала Гарріс разом із подружжями зайняли свої почесні місця на трибуні Капітолію у Вашингтоні та приготувалися до початку інавгурації.

***

11:05 (18:05) Президентський літак із Дональдом Трампом і першою леді Меланією Трамп щойно приземлився у Флориді.

Під час інавгурації Джо Байдена й віце-президентки Камали Гарріс, яка відбудеться у Вашингтоні, Трамп залишатиметься у Флориді, однак припинить бути президентом опівдні.

***

10:35 (17:35) Віце-президент США Майк Пенс щойно прибув до Капітолія США для участі у інавгурації Джо Байдена.

Як відомо, чинний президент Дональд Трамп вже покинув Вашингтон, відмовившись долучитися до інавгурації. Натомість, до Капітолія вже прибули колишні президенти Барак Обама, Біл Клінтон і і Джордж Буш-молодший.

***

10:33 (17:33) Обраний президент США разом із дружиною, а також майбутня віце-президентка США Камала Гарріс із чоловіком прибули до будівлі Капітолія США.

Після того, як вони зайшли усередину, їх привітали лідери Конгресу від обох партій.

Очікується, що Байден прийме присягу президента США опівдні за місцевим часом.

***

10:30 (17:30) Верховний суд США евакуюють через можливе мінування. Про це із посиланням на власні джерела пише CNN. За даними видання, поблизу будівлі Верховного суду протягом останнього часу була збільшена кількість членів Нацгвардії США.  

Верховний суд США знаходиться навпроти Капітолію, у якому незабаром прийме присягу обраний президент США Джо Байден.

***

10:25 (17:25) Колишній президент США Барак Обама привітав Джо Байдена із інавгурацією.

“Вітаю свого друга, президента Джо Байдена. Це - твій час”, - написав Обама на своїй сторінці у мережі Твіттер.

Нагадаємо: протягом каденції Барака Обами, Джо Байден займав посаду віце-президента США.

***

10:15 (17:15) Колишній президент США Барак Обама та колишня перша леді Мішель Обама прибули до Капітолія, аби взяти участь у інавгурації Джо Байдена.

Незабаром після подружжя Обам, до Капітолія прибув 42-ий президент США Біл Клінтон та його дружина Гіларі Клінтон, яка теж балотувалася на посаду президента в 2015 році, однак програла Дональду Трампу.

***

***

09:27 (16:27 за Києвом) За інформацією CNN, Трамп залишив у Овальному кабінеті записку для Байдена, але її зміст поки невідомий.

Дружина президента США Меланія Трамп також залишила “коротку вітальну записку” для Джил Байден, стверджують джерела CNN. Інформації про те, де саме її було залишено й яким є точний зміст записки, поки немає.

Президенти США у останній день своєї каденції зазвичай залишають лист своєму наступникові, в якому діляться власним досвідом й дають певні поради. Однак, через надміру вороже ставлення Трампа до свого наступника, існувало побоювання, що він не дотримається цієї традиції.

***

Близько 9:00 (16:00 за Києвом) обраний президент Джо Байден, який має католицьке віросповідання, прибув на богослужіння в соборі Святого апостола Матвія – покровителя державних службовців. Собор розташований у Вашингтоні.

Очікується, що до Байдена приєднаються всі чотири партійних лідери в Конгресі США – керівники демократів і республіканців як в Палаті представників, так і в Сенаті США.

***

Президент Трамп відбув з Білого дому зранку середи й не братиме участі в процесі інавгурації Джо Байдена. Він уже прибув на авіабазу Ендрюс, звідки востаннє скористається «бортом номер один», щоби відлетіти до своєї резиденції в Мар а Лаго (Флорида).

Трамп виступив перед своїми прибічниками на авіабазі Ендрюс: «Я завжди боротимуся за вас». Він сказав їм «Good bye», однак пообіцяв повернутися: «Ми побачимося з вами скоро».

***

Як відбудеться церемонія інавгурації:

Церемонія складання присяги Байденом і Гарріс запланована на 12:00 за Вашингтоном (19:00 за Києвом). Традиційно вона має відбутися на сходах будівлі Капітолію (Конгресу США). Після цього президент Байден і віцепрезидентка Гарріс прийматимуть парад військ.

Близько 14:30 (21:30 за Києвом) заплановано візит Байдена і Гарріс до Арлінгтонського кладовища, де вони покладуть вінки на могилу Невідомого солдата.

Після церемонії військовий ескорт проводить Байдена до Білого дому.

Увечері очікуються також перші офіційні призначення в адміністрації Байдена, які не потребують процедури ухвалення в Сенаті США, а також святкова програма, під час якої нові лідери США звернуться до нації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-