Сенат Конгресу США подолав вето Трампа на оборонний бюджет

Сенат Конгресу США подолав вето Трампа на оборонний бюджет

Укрінформ
Сенат Конгресу США в п'ятницю, 1 січня, подолав вето президента Дональда Трампа і прийняв оборонний бюджет на 2021 фінансовий рік у розмірі $740 млрд.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

Для подолання президентського вето на закон про оборонний бюджет США на 2021 рік було необхідно хоча б 60 голосів сенаторів. В підсумку, за подолання вето висловилися 80 сенатор. Лише 12 сенаторів підтримали ініціативу президента Трампа.

Як повідомляв Укрінформ, 11 грудня обидві палати Конгресу США ухвалили переважною більшістю голосів законопроєкт NDAA-2021 з оборонним бюджетом для країни. Президент США Дональд Трамп 23 грудня застосував право вето, заблокувавши документ. Трамп заявив, що в ньому відсутня норма, яка скасовує розділ 230 Закону про етику у сфері комунікацій. Цей розділ поки що гарантує захист, зокрема, власникам соцмереж від судових позовів за розміщення, видалення або зміну користувацького контенту.

Читайте також: Палата представників здолала вето Трампа на оборонний бюджет

Водночас проєкт закону NDAA-2021 містить розширені санкції проти російського проєкту газопроводу Nord Stream-2, а також компаній та підрядників, які долучатимуться до будівництва, сертифікації та страхування цього газогону. Серед іншого, законопроєкт передбачає цілий список заходів із запобігання агресії РФ, а також санкції проти Туреччини через закупівлю нею російських систем ППО С-400 попри заперечення США та інших членів НАТО.

Крім того, NDAA-2021 виділяє Україні $250 млн оборонної допомоги, в тому числі $75 млн на системи летального озброєння. 

Палата представників США у понеділок проголосувала за подолання вето президента Трампа. Для того, щоби документ набув чинності закону, його має підтримати щонайменше дві третини законодавців у Сенаті США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-