Нідерланди звернулися до РФ - хочуть допитати Цемаха

Нідерланди звернулися до РФ - хочуть допитати Цемаха

Укрінформ
Нідерланди звернулися до прокуратури Росії з проханням посприяти в пошуку Володимира Цемаха.

Про це посол Нідерландів у Росії Роб Свартбол повідомив у коментарі Інтерфакс-Україна.

“Нещодавно відбувся обмін між Росією і Україною, і уряд Нідерландів тепер звернувся до російської прокуратури по допомогу, щоб знайти цю людину, поспілкуватися з нею і також зібрати можливу інформацію від неї”, - сказав Свартбол.

Тим часом, представники впливових парламентських сил CDA (Християнсько-демократична партія) та соціалістичної партії SP у звернулися на цьому тлі до уряду Нідерландів із закликом щодо “повного розслідування фактів” стосовно ролі України у трагедії MH17.

"Час біжить. Спогади стираються, дані втрачаються", - цитує депутата CDA Кріса ван Дама агентство RTL.

Депутат також заявив про важливість "повноцінного дослідження" фактів про закриття повітряного простору над східною частиною України у липні 2014 року, коли був збитий малайзійський "боїнг".

Як відомо, у 2015 році Рада з безпеки Нідерландів заявила, що Україна мала закрити свій повітряний простір у 2014 році, коли був збитий пасажирський літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17.

Читайте також: Справа MH17: дочка Цемаха сказала, що їхня сім'я не збирається наймати адвоката

Це питання знову порушувалося у липні 2019 року на Міжнародному симпозіумі “П’ять років після збиття МН17". Тоді посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов сказав, що Україна діяла відповідно до діючих на той момент правил ІКАО та виходячи з аналізу наявних ризиків.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед тих, кого передала Україна, був і бойовик “ДНР” Володимир Цемах, який є фігурантом справи МН17.

Його дочка після цього завляла, що вони з батьком повернулися на окуповану частину Донбасу.

Цемах — колишній начальник ППО в підконтрольному окупантам місті Сніжне. 2019 року колишнього учасника незаконних збройних формувань у результаті спеціальної операції СБУ було вивезено до Києва.

Україна звинуватила Цемаха у створенні терористичної групи. П'ятого вересня суд у Києві звільнив його під особисте зобов'язання. Перед обміном його допитали слідчі Міжнародної слідчої групи у справі про катастрофу "Боїнга".

Згодом депутатка Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі заявила, що Цемах зі свідка у справі про катастрофу "Боїнга" став підозрюваним. Офіційно міжнародна слідча група про це не повідомляла.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту авіалайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-