Барр відмовився свідчити у Палаті представників щодо доповіді Мюллера - ЗМІ

Барр відмовився свідчити у Палаті представників щодо доповіді Мюллера - ЗМІ

Укрінформ
Вільям Барр відмовився брати участь у призначених на четвер слуханнях Палати представників Конгресу щодо доповіді спецпрокурора Мюллера про втручання Росії в американські вибори.

Про це Барр написав у листі комітету Палати представників з правосуддя, інформує Washington Post.

“Генеральний прокурор Вільям Барр у середу повідомив Палаті представників, що не буде свідчити стосовно доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера”, - йдеться у повідомленні.

Видання додає, що внаслідок цієї відмови Демократична партія може ініціювати процедуру обвинувачення Барра (який є найвищим посадовцем у системі правосуддя США) у неповазі до Конгресу.

Розбіжності між комітетом із правосуддя та генпрокурором у тому, що в Палаті представників пропонували, аби питання ставили не лише парламентарі, а й члени ради комітету. Барр категорично відкинув цю умову, а речниця міністерства юстиції США назвала її “недоречною”.

Водночас голова комітету, конгресмен-демократ зі штату Нью-Йорк Джеррольд Надлер зазначив, що лише комітет уповноважений визначати умови слухань, і він “сподівається та очікує, що генеральний прокурор за ніч передумає та все-таки прийде надавати свідчення”. Надлер також повідомив, що почекає ще “день чи два” на повний текст доповіді Мюллера, який Барр мав надіслати Палаті представників у середу вранці.

“Якщо доброчесні перемовини не приведуть до згоди, нашим наступним кроком буде процедура встановлення факту неповаги до Конгресу з боку генерального прокурора”, - цитує видання голову комітету.

Читайте також: Мюллера обурило, як мін'юст перекрутив висновки в "російській" справі – ЗМІ

Раніше в середу генпрокурор Вільям Барр виступив перед комітетом Сенату з правосуддя. Відповідаючи на запитання сенаторів, він зазначив, що президент “цілковито співпрацював” з розслідуванням, хоча у самій доповіді наведені численні факти, які цьому суперечать. Він також розповів, що “був здивований”, коли спецпрокурор Мюллер вирішив залишити на його розсуд рішення стосовно можливого перешкоджання правосуддю з боку президента США під час розслідування.

“Відмова генпрокурора свідчити призведе до ескалації вже наявної суперечки між президентом Трампом та Демократичною партією у Палаті представників щодо контролюючої ролі Конгресу”, - пише Washington Post.

Останній факт неповаги до Конгресу та незʼявлення для надання свідчень до комітету Палати представників мав місце у 2014 році. Це є доволі рідкісним і серйозним порушенням конституційного права США, хоча покарання за нього чітко не визначено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-