У Кремлі розглядають варіанти збереження Путіна при владі — Bloomberg

У Кремлі розглядають варіанти збереження Путіна при владі — Bloomberg

Укрінформ
У Кремлі розглядають варіанти, які дозволять Володимиру Путіну залишитися при владі і після закінчення нинішнього президентського терміну.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на три джерела, близькі до адміністрації президента РФ.

"Деякі представники правлячої еліти наполягають на тому, щоб лідер Росії залишався президентом якомога довше", - повідомили виданню джерела.

Серед розглянутих варіантів - створення нової держави за допомогою примусу Білорусі до об'єднання, "щоб Путін міг обійти конституційні обмеження".

Крім того, у Кремлі розглядають "казахський сценарій", наслідки якого можна спостерігати у колишній радянській республіці зараз.

"Сценарій Назарбаєва може задовольнити політичну еліту, яка хоче мати арбітра, здатного вплинути на процес після вступу на посаду наступника", - зазначив колишній співробітник Адміністрації президента Андрій Колядін, який наразі працює політичним консультантом у Кремлі.

Як відомо, 78-річний Нурсултан Назарбаєв, який очолює Казахстан три десятиліття, передав президентство довіреному союзнику, зберігши за собою ключові повноваження голови Ради безпеки Казахстану і статус лідера нації довічно.

Читайте також: Путін шантажує українців, аби отримати вигідний для себе результат виборів - Луценко

Однак в оточенні Путіна не впевнені, що подібна передача влади у РФ не спровокує дестабілізуючу боротьбу між конкуруючими таборами Кремля. Політконсультант Кремля Сергій Марков висловив сумніви в тому, що ворогуючі еліти продовжать поважати владу Путіна, якщо той передасть президентство комусь іншому.

На думку соціолога Ольги Криштановської, яка вивчає правлячу еліту Росії, якщо Путін не підготує підгрунтя для спадкоємності, "це погано скінчиться".

Багато експертів вважають, що стратегія Назарбаєва для Росії неприйнятна, оскільки політична система РФ більш складна, ніж казахська. У свою чергу старший науковий співробітник Московського Центру Карнегі Олександр Баун зазначив, що Росія і Казахстан мають "схожу економічну структуру і тип авторитаризму", тому Кремль буде стежити за тим, наскільки контроль Назарбаєва проходить у Казахстані і як перерозподіляється влада відповідно до нової системи.

Як нагадує видання, Путін вже поступався президентською посадою Дмитру Медведєву у 2008-2012 роках, продовжуючи керувати країною як прем'єр-міністр, щоб потім знову бути переобраним. На цей раз Путін може передати ключові повноваження Раді безпеки або Державній раді, щоб після залишення Кремля використовувати їх для впливу на країну.

Нинішній термін повноважень Володимира Путіна спливає у 2024 році. Він заявляв, що не змінюватиме Конституцію заради продовження термінів свого президентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-