Латвія закликала ЄС й далі підтримувати Україну: Там вирішується майбутнє Європи

Латвія закликала ЄС й далі підтримувати Україну: Там вирішується майбутнє Європи

Укрінформ
ЄС має продовжувати надавати допомогу Україні в боротьбі проти російської агресії, оскільки саме зараз в Україні вирішується доля миру в Європі та її майбутнє.

Про це у Брюсселі перед початком другого дня роботи Ради міністрів ЄС за участі міністрів оборони заявив керівник оборонного відомства Латвії Артіс Пабрікс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Латвія пропорційно є одним із ключових постачальників військової допомоги для України. Ми не будемо коливатися надавати таку допомогу також з боку ЄС. Ми маємо бачити, що робимо конкретно. В Україні нині вирішується майбутнє Європи. Ми маємо допомогти, тому що це відповідає нашим фундаментальним інтересам», - наголосив латвійський міністр.

Він привітав започаткування допоміжної військової місії ЄС для тренування українських військовослужбовців, що є особливо важливим з урахуванням того, що ця війна триває вже дев’ять місяців. Водночас Пабрікс нагадав слова Президента України Володимира Зеленського про те, що звільнення Херсона від російських загарбників може означати «початок кінця» цієї війни, та висловив сподівання на завершення «темної ери» в європейській історії.

Читайте також: Президент Латвії закликав створити спецтрибунал для росії

«Ми маємо подумати також про подальшу допомогу у відновленні України, у розмінуванні, у підготовці всього суспільства до поствоєнної ситуації. росіяни залишають по собі варварський безлад, зруйновану інфраструктуру, країна замінована. Тож хтось має допомогти очистити її якомога швидше. Ми маємо зробити все, що можемо, щоб підняти країну з руїн, як це було зроблено для Німеччини після Другої світової війни. Ми потребуємо Маршалл-плану для України, і на цьому ЄС має сконцентрувати увагу. Ми маємо думати про завтра, коли одного дня Україна стане членом ЄС», - додав міністр оборони Латвії.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ЄС виявив дієву солідарність з боротьбою України за свободу й незалежність. Вперше в історії ЄС виділив суму у 3,1 млрд євро з так званого міждержавного Європейського фонду миру для закупівлі летальної зброї для України – країни, що перебуває у стані відкритого конфлікту.

Читайте також: Глава МЗС Латвії відреагував на проросійські заяви мера Даугавпілса про Крим і Бучу

За оцінкою ЄС, загальний обсяг військової допомоги ЄС на адресу Україні з початку російської агресії, включаючи внески від ЄС та постачання зброї та обладнання від окремих країн-членів, сягнув 8 мільярдів євро.

Фото: xtv.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-