Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 8

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 8

Укрінформ
Спецоперація РФ «Майдан 3». Вибори у воєнний час неможливі. Заява Макрона змінила парадигму підтримки України. Перші виплати постраждалим від сексуального насильства під час війни.

У випуску:

  • Спецоперація Росії «Майдан 3» досягне кульмінації у березні – травні
  • Вибори під час війни: не потрібні й неможливі
  • Україна пройшла зиму без блекаутів і графіків відключень
  • Знищення корабля РФ «Сергій Котов» обмежить свободу пересування росіян у Чорному морі
  • Сили оборони за лютий знищили 13 військових літаків РФ
  • Нідерланди – сьома країна, що уклала безпекову угоду з Україною
  • Заява Макрона про можливу відправку військ змінила парадигму підтримки України
  • Чехія з партнерами зібрали необхідну суму для придбання 800 тисяч боєприпасів для України
  • Британія готова позичити Україні заморожені активи Росії 
  •  Уряд розглядає можливість продовження прийому заяв на виплати переселенцям
  •  Сервісні центри ПФУ щодня надають до 60 тисяч послуг
  •  Мінцифри спростило послугу з оформлення субсидії в «Дії»
  •  Перші 40 постраждалих від сексуального насильства під час війни отримають компенсації
  • Укрпошта з 1 березня розширила проєкт безкоштовної доставки ліків
  • Греція планує зосередити програми з відбудови в Одесі
  • Запрацював офіційний вебсайт Реєстру збитків
  • Вже понад 1000 українських родин придбали нове житло за програмою компенсацій

ПРОТИДІЯ ГІБРИДНІЙ ВІЙНІ РФ

27 лютого 2024 року Комітет з питань розвідки при Президентові України повідомив, що у березні – травні російські спецслужби кинуть максимум сил і ресурсів на те, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні. Йдеться про завершальний етап спецоперації «Майдан-3», котру ворог реалізує впродовж кількох останніх місяців і загальний бюджет якої становить $1,5 млрд. Один із головних інформаційних ударів буде спрямований на політичне керівництво України.

Згідно з Конституцією, чергові парламентські вибори мали відбутися в жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів. Проте російські спецслужби щосили намагаються зруйнувати легітимність центральної влади в очах громадян, щоб занурити Україну у внутрішній хаос і, скориставшись цим, завдати їй військової поразки на Сході. Але такі наміри приречені на провал. Сьогодні в Україні немає ані реального запиту на проведення президентських виборів під час війни, ані об’єктивної можливості організувати їх відповідно до демократичних стандартів.

Щодо закінчення строку повноважень Президента України, то Конституція України чітко визначає, що Президент виконує свої повноваження до вступу на посаду нового глави держави й не може передавати свої повноваження іншим особам чи органам. Таке пояснення надала ЦВК на інформаційний запит «Главкома».

З огляду на вищевказані обставини розвідники звертаються до українського суспільства із закликом посилити спільний опір глобальним загрозам та викликам нової світової гібридної війни, яку проти всього цивілізованого світу веде РФ.

НАШІ ПЕРЕМОГИ

Україна пройшла другу зиму в умовах повномасштабного вторгнення без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни. Наша підготовка зіграла тут ключову роль: було побудовано захист енергооб’єктів, створено запас резервного обладнання, відновлено 90% магістральних мереж, наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Завдяки ремонтним роботам в енергосистему додали більше ніж 2 ГВт потужності. Водночас були збільшені до 1,7 ГВт можливості для імпорту електроенергії з ЄС. У грудні 2023 року Україна остаточно стала членом «енергетичного ЄС». Укренерго є 40-м повноцінним членом ENTSO-E. Сьогодні українська енергосистема повністю синхронізована з європейською. За останні 1,5 року крок за кроком було побудовано потужну енергетичну коаліцію на підтримку України. Наші міжнародні партнери передали сотні одиниць критичного обладнання. У Фонді підтримки енергетики зібрали понад €400 млн. Все це для того, аби сьогодні українські родини й підприємці були зі світлом, а наша економіка працювала, підкреслив Шмигаль.

Уночі 5 березня спецпідрозділ ГУР Group 13 атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергій Котов». Місія відбулась у співпраці з Військово-морськими силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Унаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Вартість потопленого корабля становить близько $65 млн. За оцінкою британської розвідки, знищення корабля «Сергій Котов» обмежить свободу пересування росіян у Чорному морі.

Крім російських кораблів, у зону ураження ЗСУ дедалі частіше потраплятимуть і повітряні судна агресора. У Сил оборони України є засоби для збиття ворожих літаків на далекій відстані, повідомив речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат. Тільки в лютому цього року було знищено 13 російських військових літаків: десять Су-34, два Су-35 та один А-50.

Водночас з полюванням ЗСУ на ворожі кораблі та літаки українські дрони успішно дістаються своїх цілей у тилу ворога. 6 березня безпілотники атакували гірничо-збагачувальний комбінат ім. Варичева у Курській області РФ, що, як підтверджує джерело, є спецоперацією української розвідки. Загалом від початку 2024 року було завдано ударів мінімум по дев'яти нафтобазах і НПЗ у РФ – у Брянській, Курській, Волгоградській, Ярославській, Ленінградській областях, Краснодарському краї та Санкт-Петербурзі.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

Нідерланди стали сьомою країною, що уклала безпекову угоду з Україною. Документ передбачає €2 млрд військової допомоги цього року, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних десяти років. Угода також визначає пріоритети надання допомоги Україні у сфері ППО, артилерії, морських та далекобійних засобів з особливим акцентом на зміцненні Повітряних сил ЗСУ. У невійськовій сфері угода передбачає посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури. Президент України подякував прем'єр-міністру Нідерландів за угоду, яка посилить захист нашої держави, зокрема міста Харкова, де й був підписаний документ.

Відомо також, що Україна вже розпочала переговори з Норвегією, Іспанією, Грецією щодо майбутніх безпекових гарантій.

У свою чергу Франція не розголошуватиме деталі своєї допомоги Україні, але логіка цієї підтримки залишиться незмінною – Європі необхідно усвідомити реальність війни та відігнати дух поразки, заявив Президент Франції Еммануель Макрон під час свого візиту до Праги. Він відмовився повертатися до своїх попередніх коментарів щодо можливого введення європейських військ в Україну. Водночас назвав їх чіткими, наполегливими і точними та наголосив, що європейцям слід мати «ясну голову», коли війна триває вже понад два роки.

Варто зазначити, що заява Еммануеля Макрона про потенційну можливість відправлення військ змінила парадигму підтримки України і показує, що важливість перемоги Києва у війні дійшла до західних політиків, які ухвалюють рішення, і вони готові зробити більше. Про це заявив очільник МЗС Естонії Маргус Цахкна. Він зазначив, що настав час бути сміливішими та амбітнішими. Росія повинна отримати чіткий сигнал про те, що не буде ніякої гнучкості або повернення до нормальних відносин доти, доки Україна не переможе та не буде компенсовано завдані Україні збитки. Хоча поки що немає політичного консенсусу щодо відправлення військ в Україну, це може змінити ставлення деяких країн до негайної військової допомоги нашій державі, оскільки це, безумовно, буде простішим рішенням, аніж пряме втручання. 

Чехія з партнерами зібрали необхідну суму для придбання 800 тисяч боєприпасів для України. Снаряди мають бути доставлені в Україну протягом кількох тижнів після збору потрібної суми коштів. Норвегія приєдналася до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це близько $153 млн.

Наразі Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені в країні активи Центробанку Росії на тій підставі, що вона все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни. За словами міністра закордонних справ Британії Девіда Кемерона, ці активи будуть використані як гарантія виплати репарацій. За оцінками ЄС, активи Центрального банку РФ у формі цінних паперів та готівки в юрисдикціях країн G7, ЄС та Австралії становлять близько €260 млрд, причому понад дві третини з них знаходяться в ЄС.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

На сьогодні в Україні 2,6 млн людей мають статус внутрішньо переміщених осіб та отримують виплати. Про це під час щорічної пресконференції за підсумками чотирьох років роботи уряду поінформував Премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Урядова політика щодо дієвої підтримки ВПО полягає, окрім виплат, у забезпеченні їх інтеграції у приймаючі громади, стимулюванні до працевлаштування, наданні цільових інструментів соціальної підтримки, які відповідатимуть на їхні конкретні життєві потреби, захисті родин від ризику бідності, підтримці сімей із дітьми тощо. Прем’єр нагадав, що уряд продовжив автоматичну виплату допомоги ВПО з 1 лютого без додаткових звернень, з 1 березня виплати продовжуються для більшості нинішніх отримувачів, зокрема для категорій, які не мають можливості працювати, для осіб, що втратили працездатність, осіб з інвалідністю 1 та 2 групи, дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, дітей, що залишилися без батьківського піклування.

Наразі в Кабінеті Міністрів обговорюють зміни до постанови про затвердження порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, зокрема розглядається варіант продовжити термін подачі заяв до 30 квітня. Зазначається, що у разі ухвалення цих змін внутрішньо переміщені особи, які отримували таку допомогу та подали заяву на її продовження у квітні, зможуть отримувати виплати, починаючи з березня.

Водночас у Пенсійному фонді заявляють, що їхні сервісні центри щодня надають 50-60  тис. послуг, і не лише пенсіонерам. З минулого року Пенсійний фонд почав призначати і виплачувати житлово-комунальні субсидії і пільги, а також виконувати функції Фонду соціального страхування. Не виходячи з дому, застраховані особи й одержувачі виплат через вебпортал ПФУ можуть отримати доступ до інформації про призначену пенсію, житлову субсидію чи пільгу, мати можливість подати відповідні заяви. Або ж просто звертатися з будь-яким питанням до Пенсійного фонду. Авторизація для доступу на вебпортал е-послуг ПФУ здійснюється за допомогою «Дія.Підпис», «Дія ID» або кваліфікованого електронного підпису.

У свою чергу, для оформлення субсидії Міністерство цифрової трансформації спростило функціонал порталу «Дія». Тепер отримати послугу можна всього за 10 хвилин, адже більшість інформації підтягнеться з реєстрів автоматично. Послуга доступна для тих користувачів, хто оформлюватиме субсидію вперше. Тим українцям, які раніше подавали заяву про отримання субсидії онлайн чи офлайн, надсилати повторно її не треба.

УКРАЇНЦІ СВОЇХ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

В Україні стартував пілотний проєкт невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. У рамках тестової фази з 1 по 31 березня 40 постраждалих пройдуть процедури, необхідні для того, щоб отримати відповідні статуси та перші проміжні репарації. Повномасштабне розгортання проєкту заплановане на 15 квітня, сума репарацій становить €3 тис. Термін пілотної фази – до кінця жовтня 2024 року.

Офіс Генерального прокурора станом на сьогодні розслідує 274 кримінальних провадження за фактом сексуального насильства під час війни. Цифра росте, і, як не дивно говорити про це в межах цієї теми, це позитивний маркер. Він свідчить про те, що постраждалі з часом дедалі більше наважуються говорити і свідчити, зазначила Олена Зеленська під час конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки".

Нещодавно Укрпошта запустила проєкт безкоштовної доставки ліків на прифронтові території – навіть туди, де аптеки відсутні або зруйновані за час війни. Починаючи з березня цього року доставка ліків буде доступна для всіх жителів Запоріжжя, Миколаївщини, Харківщини, Херсонщини, Чернігівщини, а тепер Сумщини й Донеччини. Це дуже заощаджує кошти пенсіонерам, бо, окрім безкоштовної доставки від Укрпошти, вони можуть взяти участь у програмі «Доступні ліки», отримавши їх безплатно або за дуже низьку ціну. Між обласними центрами Укрпошта доставляє ліки щонайбільше протягом трьох днів (без урахування дня відправлення). Щоб замовити ліки, необхідно зателефонувати в колцентр за номером: 0 800 300 545. Враховуючи, як важко поширювати інформацію в цих регіонах, обов’язково передайте її своїм рідним та знайомим, наголосив Гендиректор АТ "Укрпошта" Ігор Смілянський.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

Усі європейські держави мають об’єднатися та надавати Україні стабільну допомогу. Маємо згуртуватися та докладати зусиль для безперервної допомоги Україні, наголосив голова уряду Греції Кіріакос Міцотакіс, який перебував з візитом в Україні. Одеса є містом, де Греція насамперед прагне зосередити свої відновлювальні програми з розвитку портів, відновлення культурної спадщини України, у тому числі відбудови Спасо-Преображенського кафедрального собору.

З 4 березня почав працювати офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Потенційні заявники зможуть знайти відповіді на найпоширеніші запитання, дізнатися інформацію про початок та процедуру подання заяв про відшкодування збитків тощо. Реєстр збитків слугує документальною формою обліку доказів та інформації щодо заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, завданих 24 лютого 2022 року або пізніше на території України в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи її територіальні води, всім зацікавленим фізичним і юридичним особам, а також державі Україна, включаючи її регіональні та місцеві органи влади, державні чи підконтрольні установи, міжнародно-протиправними діяннями Російської Федерації в Україні або проти України, зазначила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. Перші заяви Реєстр збитків почне приймати у квітні.

Наразі вже понад 1000 українських родин придбали нове житло за програмою компенсацій, яка фактично почала працювати на початку цього року. За результатами двох місяців є стабільна динаміка подачі заяв – сьогодні це майже 11 тисяч, повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Найбільше житла купували в Київській області. Далі йдуть Харківська, Миколаївська та Чернігівська області. Середня сума сертифікату - 1,8 млн грн. Більшість власників житлових сертифікатів обирають квартири, і тільки чверть – приватні будинки. За словами віцепрем'єра, купувати нову оселю не обов’язково в тому ж місті чи регіоні, де вона була знищена. Власники житлових сертифікатів вільні у виборі нотаріуса, який оформить угоду. У випадку навʼязування рішення щодо реалізації сертифіката потрібно звертатися на гарячу лінію Мінвідновлення (044) 351-48-00 та на спеціальну лінію НАБУ - 0 800 213 200.

Водночас у січні 2024 року з’явилась можливість подати заяву на отримання компенсації у вигляді коштів, які можна буде витратити для відбудови приватного будинку на власній земельній ділянці. За цей час на отримання грошової компенсації подали заявки більш як 600 громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-