Україна не може примусово повернути з-за кордону військовозобов’язаних - Данілов

Україна не може примусово повернути з-за кордону військовозобов’язаних - Данілов

Укрінформ
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна хотіла б повернути військовозобов'язаних громадян, які перебувають за кордоном, але «примусово це зробити не вийде».

Про це він сказав в інтерв'ю східноєвропейському бюро Report, передає Укрінформ. 

«Ми розуміємо, що людина, яка перебуває на території іншої країни, також підпорядковується законам цієї країни. Ми б хотіли, щоб вони повернулися, але примусово це зробити не вийде. Якщо громадянин офіційно має статус біженця, який постраждав від військової агресії, ми не зможемо втрутитися. Адже в кожній країні є свої закони щодо людей зі статусом біженця», - сказав Данілов.

Він також наголосив на необхідності внесення коректив до закону про мобілізацію, щоб зробити процес призову на військову службу більш справедливим.

Читайте також: Тарас Качка каже, що європейські країни готові сприяти поверненню українців додому

«Мобілізація в Україні була оголошена відразу після введення воєнного стану 24 лютого 2022 року і триває досі. Тепер необхідно внести деякі корективи, щоб зробити цей процес справедливішим. Не думаю, що новий законопроєкт викличе серйозні невдоволення. Просто люди поки не бачать остаточного варіанта документа, і у них складаються різні думки. Але я впевнений, що новий закон буде справедливим, насамперед для тих, хто вступає до лав збройних сил України», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 25 грудня 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

Наприкінці грудня міністр оборони Рустем Умєров в інтерв’ю німецьким ЗМІ заявив, що Україна хотіла би, щоб усі чоловіки - громадяни України - призовного віку, які наразі перебувають за кордоном, з'явилися на пункти комплектування ЗСУ. Водночас в Управлінні преси та інформації Міністерства оборони України уточнили, що Умєров закликав приєднуватися до Збройних сил всіх громадян України, де б вони не були. Наразі питання про покарання тих, хто перебуває за межами України, не стоїть на порядку денному.

Читайте також: Зеленський про повернення чоловіків з-за кордону: Вони мають допомагати в Україні

11 січня відповідний законопроєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи - Кабінету міністрів. Згодом Умєров заявив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що додаткові повноваження Територіальних центрів комплектування (ТЦК), які прописані в урядовому законопроєкті про мобілізацію, порушують Конституцію, міжнародні зобов'язання України і права людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-