Тарас Качка каже, що європейські країни готові сприяти поверненню українців додому

Тарас Качка каже, що європейські країни готові сприяти поверненню українців додому

Укрінформ
Країни Євросоюзу змагаються за українських біженців як кадровий ресурс для ринку праці. Але Україна прагне, щоб ці люди повернулися, і наші партнери хочуть мати спільну з нами політики в цьому питанні.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка під час дискусії «Порятунок українців рятує Україну - людський капітал у війні та у воєнній економіці» у Давосі 18 січня.

«Треба сказати, що Україна була джерелом економічної еміграції до Польщі, Чехії та Німеччини ще до повномасштабного вторгнення. З 24 лютого 2022 року ці країни відкрили для наших людей свої кордони, за що ми їм дуже вдячні. При цьому ми хочемо, щоб ці люди повернулися. Але ми знаємо про те, що Польща, Німеччина та Чеська Республіка змагаються за українців. Бо для цих країн ринок зайнятості - це осердя реформи їхнього виробництва для досягнення зростання ВВП», - сказав Качка.

Він додав, що ці країни докладають багато зусиль для того, щоб інтегрувати українців в місцеве середовище. І водночас не маніпулюють питанням щодо повернення наших людей.

«Ми бачимо бажання наших партнерів мати з нами спільну політику в цій галузі», - підкреслив заступник міністра економіки.

За його словами, наразі уряди України та Німеччини працюють над рішенням, яке заохотить українців до повернення.

Читайте також: Зеленський про повернення чоловіків з-за кордону: Вони мають допомагати в Україні

«Ми, зі своєї сторони, можемо запропонувати їм інфраструктурні рішення, надати житло, робочі місця, а німецька сторона може скерувати частину допомоги, яку вона надає українським біженцям, на те, аби вони поверталися», - додав Качка.

Наразі на цю тему лише розпочалися переговори, конкретного рішення, за словами Качки, не варто чекати ані в цьому, ані в наступному році.

«Загалом же той факт, що, незважаючи на кризу біженства в Євросоюзі, українських біженців не розглядають як складову цієї кризи, є для нас оптимістичним», - сказав представник Мінекономіки.

Як повідомлялося, за словами посла ФРН в Україні Мартіна Єгера, нині у Німеччині проживає понад мільйон українців. Він відзначив, що їм раді в Німеччині й підтримують їх у міру можливостей: «Ці люди також є чудовим капіталом для майбутнього, тому що надалі вони будуть містком між Німеччиною й Україною».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-