У штаб-квартирі ОБСЄ показали сучасний вертеп про Голодомор

У штаб-квартирі ОБСЄ показали сучасний вертеп про Голодомор

Фото, відео
Укрінформ
У штаб-квартирі ОБСЄ у Відні для представників дипломатичних місій відбувся показ українського сучасного вертепу про Голодомор «Різдво із Ґаретом Джонсом».

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

«Сьогодні у Гофбурзі для дипломатичних представництв ми поставили вертеп «Різдво із Ґаретом Джонсом». Це – унікальний вертеп, який розповідає про Голодомор 1932-1933 років та про використання Росією голоду як інструменту війни, і переплітається із триваючою зараз російською війною проти України», - зазначила у коментарі агентству організаторка заходу, українська мисткиня Яна Гринів.

Вертеп англійською мовою для іноземних дипломатів зіграли представники української громади Відня з різними професіями та життєвими ситуаціями. «Наш вертеп об'єднав лідерів 6 громадських організацій, письменників, художників, дизайнерів, журналістів, економістів, дослідників, співаків, школярів. Вони – з різних куточків України, хтось народився тут, хтось приїхав пізніше, у тому числі рятуючись від російської війни. У них – різний бекграунд, професії, життєві ситуації, але всі вони об'єднані. А наш вертеп об'єднав минуле і сьогодення і розповідає про історію та традиції України, людей, які борються за свободу», - зазначила Гринів.

За сюжетом вертепу, на Різдво 2023 року Бог посилає в Україну британського журналіста Ґарета Джонса, який першим розповів світові про Голодомор в Україні у 1933 році. Як відомо, через два роки Ґарета було вбито і він так і не здійснив свою другу подорож в Україну. На дев'яносту річницю Голодомору Бог кличе до себе Ґарета і дозволяє йому разом з різдвяними ангелами відвідати Україну і подивитися, як живуть українці майже століття опісля. Несподівано для себе Ґарет опиняється у країні, яка сама, перебуваючи у стані війни, навіть підправляє зерно тим країнам, де хоча й немає війни, але не вистачає їжі.

Читайте також: Учні української школи «Надія» у Таллінні заспівали колядки та щедрівки для посла України

Вертеп був написаний київською авторкою Тетяною Шпайхер, яка створює різдвяні п'єси вже понад десять років. У її вертепах Христос народжується в Україні в різних містах і в різних історичних періодах. Авторка переконана, що традиційний український вертеп по своїй природі завжди сучасний і покликаний презентувати світу не лише українську культуру, але й розповідати українську історію.

«Традиційний український вертеп виник понад 300 років тому і, з одного боку, він є унікальним явищем української культури, а з іншого – розвивався паралельно до того, як вертепні шопки і вертепні драми розвивалися в багатьох європейських країнах. І це лише демонструє, наскільки глибоко українська культура інтегрована у європейську культуру», - зазначила в коментарі агентству Шпайхер.

За її словами, у традиційному вертепі завжди порушувалися ті теми, які хвилювали українців, які ставили вертеп. І сьогодні, коли українці знову борються за своє виживання вже у час війни, тема Голодомору є однією із центральних. «З одного боку йдеться про найбільшу трагедію українського народу, а з іншого – вертеп показує, який шлях протягом 90 років пройшли самі українці, які усвідомили, що наше фізичне виживання залежить від того, чи захищаємо ми свою свободу і свою культуру. У 1932–1933 рр. в Україні не було війни, але в поневолених українців забрали всю їжу – і вони вмирали з голоду. Натомість сьогодні, попри війну в Україні, українці годують і себе і інших», – зазначила авторка.

Читайте також: У Нідерландах українські волонтери наколядували для ЗСУ понад 4 тис. євро

Закритий показ вертепу у вівторок у штаб-квартирі ОБСЄ відбувся за підтримки Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні. Планується, що 22 січня у Відні пройде також відритий показ «Різдва із Ґаретом Джонсом» зі збором коштів на медичні турнікети для українських воїнів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Відні пройшла виставка «Grain: burning issue» («Зерно: гаряче питання»), яка розповідає про використання Росією зерна як знаряддя війни та репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-