Більшість українців на виборах Президента у 1991 році обрали б Чорновола, а не Кравчука

Більшість українців на виборах Президента у 1991 році обрали б Чорновола, а не Кравчука

Опитування
Укрінформ
Якби українці опинилися в 1991 році, то зараз би 74% проголосували за В'ячеслава Чорновола, а за Леоніда Кравчука – 13%. Серед респондентів, які дійсно в 1991 році мало право голосу (зараз це люди віком від 50 років), 81% проголосували б за Чорновола і 10% – за Кравчука.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології у листопаді-грудні 2023 року.

Як нагадали у КМІС, з 2023 року основні християнські церкви України відзначають Різдво Христове 25 грудня. Водночас 25 грудня також є важливою датою для України з іншого приводу – у цей день офіційно припинив своє існування Радянський Союз. "Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року відіграв потужну роль у завершенні розпаду СРСР. І хоча частіше (заслужено) зараз згадується голосування за незалежність, проте в цей день також в Україні відбулися перші вибори Президента", – йдеться у пресрелізі.

Як зазначили у КМІС, серед шістьох кандидатів майже 62% набрав Леонід Кравчук (найбільше у всіх регіонах, крім трьох областей Галичини), а В'ячеслав Чорновіл набрав трохи більше 23%. "Як багато хто вважає, результати цих президентських виборів значною мірою вплинули на подальший розвиток уже незалежної України. Тому недивно, що один із напрямків міркувань про альтернативну історію (наприклад, "де ми звернули не туди?") – це розмірковувати, а як би склалась доля України у разі інших результатів виборів", – йдеться у повідомленні.

За даними КМІС, у респондентів поцікавилися, за кого з двох основних кандидатів вони би зараз віддали голос, якби опинилися в 1991 році (для спрощення запитували лише про Кравчука і Чорновола). Серед нинішніх українців зараз би 74% проголосували за Чорновола, а за Кравчука віддали би свій голос 13%. У перерахунку до тих, хто голосував би і визначився з вибором, 86% голосів було би подано за Чорновола, 14% – за Кравчука. Зокрема, серед респондентів, які дійсно в 1991 році мало право голосу (зараз це люди у віці 50 років і старше), 81% проголосували б за Чорновола і 10% – за Кравчука.

Згідно з опитуванням, за Чорновола проголосувала б більшість населення у всіх регіонах України. Відносно найбільше – на заході (86% серед усіх респондентів) і в центрі (80%). Водночас на півдні 58% серед усіх респондентів підтримали б Чорновола (Кравчука – 17%), на сході – 63% (Кравчука – 28%).

Київський міжнародний інститут соціології провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" упродовж 29 листопада – 9 грудня 2023 року. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1031 респондента, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Читайте також: Проти територіальних поступок Росії - 74% українців

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%; 3,0% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,5% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, що проживає на підконтрольній уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-