ВАКС скасував свій перший в історії вирок - Центр протидії корупції

ВАКС скасував свій перший в історії вирок - Центр протидії корупції

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд скасував вирок щодо судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Надії Посунся, яка обвинувачувалася в умисному неподанні е-декларацій.

Про це повідомляє Центр протидії корупції у Телеграмі, передає Укрінформ.

У ЦПК наголошують, що «скасувати вирок довелося через знищення Конституційним Судом відповідальності за брехню в деклараціях».

Це був перший вирок ВАКС в історії, підкреслюють у ЦПК, «на черзі ще чотири вже наявних вироки за недекларування, які рано чи пізно будуть скасовані».

У громадській організації ще раз «подякували» нинішньому складу Конституційного Суду і його голові Олександру Тупицькому. Та нагадали, що Верховна Рада досі не спромоглася навіть підійти ближче до вирішення конституційної кризи в Україні.

Читайте також: Конституційна криза: у Єврокомісїі кажуть, що простих рішень для України немає

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент Володимир Зеленський в зв'язку з рішенням КС скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні було прийнято рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Читайте також: Україні треба шукати максимально правові виходи з конституційної кризи – експерти

30 жовтня глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КС від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". Документ передбачає внесення змін до Закону "Про запобігання корупції", якими пропонується відновити права НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-