В уряді пропонують визнати політв’язнями всіх затриманих Росією українців

В уряді пропонують визнати політв’язнями всіх затриманих Росією українців

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб  підготувало законопроект про надання статусу політв'язнів українцям, позбавленим свободи за рішеннями органів влади Російської Федерації.

Про це заявив у четвер міністр з питань окупованих територій і ВПО Вадим Черниш під час презентації законопроекту, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми не можемо залишати поза увагою людей, які є політичними в’язнями через дії агресора. Держава має надавати не тільки моральну підтримку, також і на нашу матеріальну і соціальну підтримку таким категоріям людей. Це буде демонструвати повагу Української держави до власних громадян, які страждають. Також держава має подбати про тих людей, які опинилися на окупованих територіях в складних обставинах через переслідування, надати їм допомогу. Цей законопроект - це наша ініціатива разом з Мустафою Джемілєвим", - сказав Черниш. 

Згідно з підготовленим законопроектом, щомісячно особам, які визнані політичними в’язнями, або членам їх родин, надаватиметься державна соціальна допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат, а також низка пільг, зокрема, на безоплатне щорічне медичне обстеження, безоплатна правова допомога тощо. 

За словами Черниша, проект закону спрямований на правове визнання політичними в'язнями осіб, позбавлених особистої свободи за політичними мотивами у зв'язку з їх суспільною або політичною діяльністю на територіях, де органи державної влади та місцевого самоврядування України тимчасово не здійснюють свої повноваження або на тимчасово окупованій території.

Наразі проект закону знаходиться на етапі обговорень і поки що не зареєстрований у Верховній Раді. 

В свою чергу присутній на презентації Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що на сьогодні в Криму 66 дітей політв'язнів залишилися фактично без допомоги, адже підтримувати їх для жителів Криму небезпечно. Він також наголосив, що на сьогодні загалом 46 політув’язнених, з них 22 кримських татар, знаходяться у місцях позбавлення волі або переслідуються. Джемілєв розраховує, що проект закону про політв’язнів буде зареєстровано у Верховній Раді у вересні цього року. 

Як зазначалося, допоки Міністерство з тимчасово окупованих територій і ВПО не розробило чітких механізмів надання статусу політичних в’язнів особам, що примусово перебувають в місцях позбавлення волі в РФ, важко сказати на сьогодні, хто матиме можливість отримання фінансової допомоги і як саме нараховуватимуться ці гроші, адже не всі сім’ї потенційних "політичних в’язнів" знаходяться на територіях, підконтрольних українській владі. Проте Черниш запевнив, що такі механізми будуть вироблені найближчим часом. 

Джемілев також зазначив, що поза законопроектом залишаються особи, які утримуються в ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-