САП завершила розслідування «земельної» справи, де фігурує мер Одеси

САП завершила розслідування «земельної» справи, де фігурує мер Одеси

Укрінформ
Правоохоронці завершили досудове розслідування щодо злочинної організації, серед учасників якої мер Одеси, чинні та колишні посадовці Одеської міськради.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє у Телеграмі.

"Прокурором САП прийнято рішення про завершення досудового розслідування та надано відповідне доручення детективами НАБУ про відкриття матеріалів у кримінальному провадженні за фактами незаконного заволодіння землею територіальної громади Одеси та легалізації незаконно отриманих доходів, вчинених злочинною організацією та іншими особами, залученими до вчинення злочинів", - ідеться у повідомленні.

Серед підозрюваних осіб мер Одеси, його колишній заступник, колишні керівник департаменту комунальної власності Одеської міськради та його заступник, а також інші особи – представники товариств-забудовників та учасники злочинної організації – приватні особи.

"Перед завершенням досудового розслідування упродовж червня-липня 2023 року прокурором САП за дорученням заступника Генерального прокурора – керівника САП, а також детективами підозрюваним повідомлено про зміни раніше повідомлених підозр, а також деяким з них повідомлено про нові підозри, зокрема, за фактами отримання від керівника злочинної організації неправомірної вигоди у виді об’єктів нерухомості", - зауважили в САП.

Читайте також: ВАКС дозволив Труханову зняти електронний браслет

У межах досудового розслідування встановлено, що протягом 2016-2019 років вказані особи розробили злочинну схему заволодіння коштами місцевого бюджету та земельними ділянками для її подальшої забудови.

Так, земельні ділянки територіальної громади Одеси передавались в оренду в обхід конкурсу виключно наперед узгодженим товариствам–забудовникам. Забудовники сплачували кошти або передавали майно (квартири, нежитлові приміщення) зловмисникам, які через підконтрольних осіб в Одеській міській раді, забезпечували ухвалення відповідного рішення на передачу в оренду зазначених ділянок.

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Крім того, в ході розслідування встановлені факти легалізації коштів, отриманих злочинною організацією від вчинення інших кримінальних правопорушень.

Читайте також: САП оскаржила відмову у відстороненні голови Тернопільської облради

На сьогодні дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369, ч. ч. 1, 2 ст. 369-2, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Керівнику злочинної організації, оскільки особа переховується від слідства за межами України, повідомлено про підозру за ч.1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 369-2, ч. 1 ст. 369-2 КК України в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Також, з вказаного кримінального провадження виділено матеріали досудового розслідування стосовно колишнього очільника прокуратури Одеської області, який спільно з іншими особами підозрюється у незаконному заволодінні землею територіальної громади Одеси, а також у отриманні від представника компанії-забудовника неправомірної вигоди у вигляді квартири. 20 липня 2023 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у виділеному кримінальному провадженні.

Як повідомлялося, за даними Національного бюро розслідувань, у 2016 році Одеський міський голова Геннадій Труханов спільно з іншими посадовцями міськради та представниками приватної компанії заволоділи коштами міського бюджету в сумі 92 млн грн.

Детективи НАБУ та прокурори САП у грудні 2016 року ініціювали накладання арешту на ці кошти, які були перераховані на рахунок компанії "ТОВ "Девелопмент Еліт". 24 січня 2020 року Труханову повідомили про підозру.

Загалом у справі заводу "Краян" НАБУ та САП притягнули до відповідальності 12 осіб.

У жовтні 2018 року до Малиновського районного суду міста Одеси було скеровано обвинувальний акт стосовно восьми осіб — виконавців схеми, з-поміж них і Труханов. Зрештою суд виправдав усіх фігурантів цієї справи.

Читайте також: Глава САП розповів про слідство у справі Князєва

У лютому 2021 року Апеляційна палата ВАКС скасувала виправдувальний вирок Малиновського суду Одеси.

25 квітня 2023 р. Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід Одеському міському голові з особистого зобов'язання на заставу у 30 млн 866 тис. грн у справі "Краяна".

4 травня ВАКС ухвалив заарештувати міського голову Одеси з можливістю внесення застави у понад 13 млн грн. Наступного дня гроші за Труханова вніс Одеський депутат Дмитро Танцюра.

Також сторона захисту подала апеляцію, яку почали розглядати 9 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-