Посол: Готовність Польщі розмістити у себе ядерну зброю - це потужний сигнал РФ

Посол: Готовність Польщі розмістити у себе ядерну зброю - це потужний сигнал РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Заява про готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю є реакцією на відповідний крок, здійснений Росією у Білорусі.

Про це заявив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтервʼю Укрінформу

«Ми запросили до себе війська США. А вони насправді важливіші за інших в НАТО. НАТО не схоже на ЄС, бо тут є дуже чіткий лідер – США. Тому для нас це була перемога. Це було все одно що сказати: «Якщо хтось нападе на нас, він також нападе на армію США». З Nuclear Sharing все точно так само. Це не агресивний крок у бік Росії, хоча вони саме так це зображують. Згадаємо, росіяни вже зробили цей крок у Білорусі. А це – наша реакція», – сказав він.

Посол наголосив, що заява про готовність Польщі розмістити ядерну зброю має на меті стримувати та уникнути війни.

«Як це часто буває, саме Росія зробила для цього вирішальний крок. Зміни сталися через їхню агресивну поведінку», – наголосив Гузи.

Читайте також: Перевірка ядерної готовності у Білорусі є лінією РФ на зменшення західної допомоги Україні - ISW

За словами дипломата, Польща є однією з ключових опор Альянсу на східному фланзі. «Немає нічого поганого в тому, що ми прагнемо гарантій. Якщо ви хочете уникнути війни, ви повинні показати, що готові відповісти у будь-який спосіб і у будь-який момент. Це потужний сигнал Росії, тому що вони розуміють лише таку мову», - заявив посол.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що країна готова розмістити на своїй території ядерну зброю, якщо союзниками буде прийняте таке рішення з метою посилення східного флангу НАТО.

25 травня 2023 року міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. Того ж дня Лукашенко заявив, що ядерну зброю РФ уже почали переміщувати до Білорусі.

16 червня очільник РФ Путін заявив, що «перші ядерні боєголовки доставлені на територію Білорусі».

Наприкінці грудня Лукашенко сказав, що всю заплановану ядерну зброю вже доставили до Білорусі.

Фото Сергія Мацоли

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-