Українсько-польський кордон має бути розблокований - Боррель

Українсько-польський кордон має бути розблокований - Боррель

Укрінформ
Будь-які проблеми, які виникають у польських фермерів або підприємців, мають вирішуватися без блокування транспортних шляхів та кордонів, оскільки вільний транзит товарів через Україну та Польщу має наразі критично важливе значення.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради асоціації ЄС-Україна заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, як блокування українсько-польського кордону, яке продовжують здійснювати польські фермери, впливає на свободу руху в самому ЄС та на питання військової мобільності.

«Щодо блокування на кордонах – так, ми знаємо про це. Ми стежимо за цими подіями. Кордон, звичайно, має бути розблокований. Які б причини вони (протестувальники – ред.) не називали, ці проблеми мають вирішуватися іншим шляхом. Як з військової, так і з цивільної точок зору, ми повинні мати безперешкодний транзит між Україною (й Польщею), та з рештою Європейського Союзу… Ми розуміємо, якими можуть бути занепокоєння, але шлях, яким вони мають вирішуватися, не має перешкоджати транспортному сполученню між Україною та Польщею у цей критичний момент», - сказав Боррель.

Коментуючи цю ситуацію, глава українського уряду Денис Шмигаль зауважив, що Україна тісно працює для вирішення цієї проблеми в рамках Координаційної платформи, що була створена Єврокомісією.

«Ми напружено працюємо із сусідніми країнами. Я переконаний, що найближчим часом ми матимемо результат», - додав прем’єр.

Читайте також: Втрати польського бізнесу в Україні через блокування кордону сягають сотень мільйонів доларів

Він зауважив, що сьогодні під час зустрічі Ради асоціації сторони погодилися щодо неприпустимості блокування «коридорів солідарності» ЄС, включаючи пункти перетину кордонів та пункти контролю, звідки ці «коридори солідарності» розпочинаються.

«Ми поки не знаємо жодного випадку, коли постачання зброї або гуманітарна допомога були заблоковані, - ці вантажі вільно проходять через наші кордони», - наголосив Шмигаль.

Як повідомлялося, сьогодні, 20 березня, у Брюсселі відбулася Рада асоціації Україна-ЄС за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та ключових членів уряду. Учасники зустрічі розглянули широкий спектр двосторонніх відносин, включаючи надання Україні необхідної в умовах війни фінансової підтримки, розвиток економічного співробітництва, а також просування України у реформах на шляху до членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-