Втрати польського бізнесу в Україні через блокування кордону сягають сотень мільйонів доларів

Втрати польського бізнесу в Україні через блокування кордону сягають сотень мільйонів доларів

Укрінформ
Через блокування кордонів польськими фермерами, польські компанії, що ведуть бізнес в Україні, зазнають збитків у сотні мільйонів доларів.

Про це заявив голова Ради міжнародного товариства польських підприємців в Україні Шимон Ващин під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі, передає Укрінформ.

“Це прямі збитки від недопоставлених товарів та неможливості виконати домовленості бізнесами обох сторін. Конкретної цифри не можу назвати, але це десятки й сотні мільйонів доларів”, - заявив Ващин.

Також він навів дані дослідження Європейської бізнес-асоціації, згідно з якими кожна польська компанія із 44 опитаних в Україні через страйки на кордоні втратила в середньому по 700 тис. дол. Це не тільки прямі втрати, а й штрафи через недотримання умов контрактів, зокрема постачання товарів не в повному обсязі. Особливо від цього потерпає будівельна сфера.

Читайте також: Україна від блокади польських фермерів втратила вже близько $500 мільйонів - посол Зварич

“Ми не можемо бути впевненими у можливості регулярних поставок, тому відносини з нашими партнерами перебувають під загрозою. Потрібні гарантії, які підприємці по обидва боки кордону зараз, на жаль, не в змозі надати”, - зауважив Ващин.

В організації сподіваються, що сторони досягнуть згоди і блокування кордону припиниться до 28 березня. Що має позитивно вплинути і на переговори України щодо вступу в ЄС, впевнені представники польських підприємців в Україні.

“Сподіваємося, що зустріч між міністрами сільського господарства України та Польщі, яка відбудеться наступного тижня, сприятиме вирішенню непорозумінь між урядами, в тому числі. Впевнений, всі ці дії є підготовкою до міжурядових консультацій, які нарешті знову відбудуться 28 березня у Варшаві. Тому до цього часу маємо знайти спільне рішення проблеми та задовольнити інтереси підприємців обох сторін”, - додав Даріуш Ґурчинський, член Ради міжнародного товариства польських підприємців в Україні.

Читайте також: Через страйки на кордоні зросли транспортні витрати українських компаній - ЄБА

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 3 березня заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вже давно вийшла за межі економіки та моралі.

Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-