Чехія не визнає російських псевдовиборів на ТОТ України

Чехія не визнає російських псевдовиборів на ТОТ України

Заява
Укрінформ
Чехія не визнає правомочність російських псевдовиборів на окупованих українських територіях і загалом вважає їх недемократичними та непрозорими.

Про це йдеться у заяві МЗС Чеської Республіки, розміщеній на сайті відомства, передає Укрінформ.

«Міністерство закордонних справ Чехії наполягає на тому, що президентські вибори, які відбулися в Росії з 15 по 17 березня 2024 року, не були проведені прозоро та демократично», - йдеться у заяві.

У ній нагадується, що так звані вибори відбувалися під час загарбницької війни проти України та в контексті систематичного придушення російського громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та будь-якої видимості опозиції.

Кількох кандидатів у президенти, зокрема тих, хто виступає проти агресії проти України, не допустили до виборів. Громадяни Росії не мали доступу до повної та незалежної інформації, а також не мали змоги проголосувати за кандидатів, які виступають проти нинішнього режиму, зазначають у МЗС і додають, що російська влада знову не допустила місію спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) спостерігати за процесом голосування.

«Також Росія організувала голосування на окупованих територіях України. Чехія не визнає проведення цього нелегітимного виборчого фарсу в Автономній Республіці Крим і в місті Севастополі та частині Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Окупація вищезазначених територій є порушенням незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України відповідно до Статуту ООН та принципів міжнародного права. Метою Росії є знову легалізація результатів її агресивної політики щодо України. При цьому вона неодноразово порушує міжнародне право, посягаючи на суверенітет іноземних держав», - підкреслюється у заяві.

Читайте також: У МЗС Німеччини засудили «вибори Путіна» на окупованих територіях України

У Празі вважають, що громадяни Росії повинні мати право обирати своє керівництво на справді вільних і демократичних виборах.

Як повідомлялося, псевдовибори в РФ проходили 15-17 березня.

Фото: ©MZV ČR/MFA CZ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-